Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem megy Kijevbe tárgyalni

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, tűz, tűzoltó, füst, lakóépület
Firefighters stand on a crane to extinguish a fire in an apartment building in Kyiv on March 15, 2022, after strikes on residential areas killed at least two people, Ukraine emergency services said as Russian troops intensified their attacks on the Ukrainian capital. - A series of powerful explosions rocked residential districts of Kyiv early today killing two people, just hours before talks between Ukraine and Russia were set to resume. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Értesülések szerint Csehország, Lengyelország és Szlovénia vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, ennek a részleteit beszélik meg ma Kijevben az ukrán vezetéssel. Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Kijevbe utazik Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. közölte a varsói kormányfői hivatal. Értesülések szerint a három ország vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába. Ennek a részleteit beszélik meg Kijevben az ukrán vezetéssel.

Orbán Viktor nem vesz részt a tárgyalásokon, mivel, ahogy a miniszterelnök ezt többször is megerősítette már, Magyarország nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat Ukrajnába, a magyar kormány célja, hogy Magyarország semmilyen körülmények között ne sodródjon be a háborúba, a kormány a béke helyreállításáért dolgozik.

Kijev, 2022. március 15. Forrás: AFP/Aris Messinis

A magyar kormány a háború kirobbanása pillanatától deklarálta, hogy nem fog katonákat küldeni és fegyvereket szállítani Ukrajnába, hiszen nem szabad megengedni, hogy Magyarország egy háborúba sodródjon.

Az Origo részletesen foglalkozott az elmúlt hetekben azzal, hogy baloldali politikusok szinte egymásra licitálva beszéltek arról, hogyan kellene Magyarországnak beavatkozni a háborúba. Márki-Zay Péter a Partizán című YouTube-műsorban katonák küldéséről, az ATV-ben fegyverszállításról beszélt. De Gyurcsány volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc és uniós képviselője, Rónai Sándor is fegyvereket szállítana Ukrajnába. A Jobbik alelnöknője pedig egy múlt heti lakossági fórumon azt mondta, a katonáknak az a dolga, hogy harcoljanak, ha kell, és így magyar hivatásos katonákat is küldene Ukrajnába.

Szijjártó Péter külügyminiszter - miután az oroszok a lengyel határ közelében is bombáztak - arról beszélt, hogy ez is mutatja, milyen súlyos kockázatokkal jár a fegyverszállítás puszta emlegetése is.

Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette: a magyar kormány célja a béke, minden eszközzel el kell kerülni a háborút, a fegyverszállítással a kárpátaljai magyaroknak súlyos károkat okoznánk, és az ország is háborúba sodródhatna.