A baloldal folytatja az uszítást: belesodorná Magyarországot a háborúba

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian Prime Minister and candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay arrives for a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A háborús helyzetben mutatott baloldali viselkedés is azt jelzi, hogy a baloldali politikusok nem képesek a nemzeti érdek képviseletére, mindig másoknak akarnak megfelelni, nem pedig a nemzeti érdekeket tartják szem előtt - mondta Deák Dániel az Origónak a háborúpárti baloldali nyilatkozatok kapcsán. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Orbán Viktor ezzel szemben a március 15-i beszédében is kiemelte: mi nem ukránok, nem oroszok és nem is amerikaiak vagyunk, hanem magyarok, így nekünk azt kell nézni, hogy mi a legjobb Magyarországnak. Ez pedig egyértelmű: ki kell maradnunk ebből a háborúból. 
Vágólapra másolva!

Megerősítette Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje a köztévében, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldene az ukrajnai háborúba. Az, hogy nem katona, nem kiképzett sorköteles embereknek ki kellene mennie, az hazugság - mondta Márki-Zay, amiből az következik,

hogy kiképzett magyar katonákat küldene a háborúba, ezzel pedig belesodorná Magyarországot a fegyveres konfliktusba.

A baloldali politikus nem először tett háborúpárti nyilatkozatot, de hasonlóan nyilatkozott Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, Fekete-Győr András, Juhász Ferenc, Gyurcsány volt hadügyminisztere és Rónai Sándor DK-s EP-képviselő is.

Márki-Zay Péter és a baloldal belesodorná Magyarországot a háborúba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezen dolgozik a baloldal

- minderről Deák Dániel beszélt az Origónak.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint Márki-Zay Péter tudatos kommunikációt folytat, hiszen ő miniszterelnök-jelöltként mindig is az agresszív és konfliktuskereső stílust képviselte. Bármilyen politikai kérdésben jelent meg a nyilvánosság előtt, ő mindig is konfliktust akart gerjeszteni.

Ez alapjaiban veszélyeztetné Magyarország biztonságát, de a kárpátaljai magyaroknak is életveszélyes helyzetet teremt egy-egy kijelentése, mint például amikor oroszbarátsággal vádolta meg őket - tette hozzá.

A magyar lakosság többsége békét akar Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/State Emergency Service Of Ukrai

Szemben az emberek álláspontjával

Deák Dániel szerint a Jobbik alelnökének, Potocskáné Kőrösi Anitának a kijelentése is ebbe a sorba illik bele, aki beismerte, hogy valóban katonákat küldene Ukrajnába a baloldal. Innentől kezdve nincs mit magyarázni, ez ténykérdés, hiába próbálják meg időként letagadni ezt a törekvésüket. Ez az álláspont szembehelyezkedik a magyar emberek álláspontjával, hiszen az emberek elsöprő többsége békét szeretne, nem akar sem fegyvert, sem katonát küldeni a háborús konfliktusba. Így nem meglepő, hogy a legfrissebb felmérések szerint még tovább csökkent a baloldal támogatottsága, amelyet a hátralévő 18 napban már nagyon nehéz lesz megfordítaniuk - mondta.

Orbán Viktor ezzel szemben a március 15-i beszédében is kiemelte: mi nem ukránok, nem oroszok és nem is amerikaiak vagyunk, hanem magyarok, így nekünk azt kell nézni, hogy mi a legjobb Magyarországnak. Ez pedig egyértelmű: ki kell maradnunk ebből a háborúból - zárta szavait Deák Dániel.

Elsőként Márki-Zay küldött volna magyar katonákat a háborúba

A fegyverek és katonák küldéséről elsőként Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje beszélt a Partizán című baloldali propagandacsatornán. Azt mondta, hogy kész fegyvereket és katonákat küldeni Ukrajnába.

Később az ATV-ben is erről beszélt:

Folytatta a háborús hangulatkeltést Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke is, aki egy lakossági fórumon beszélt arról, hogy magyar katonákat is a frontra küldene. Potocskáné beismerése beleillik azon baloldali nyilatkozatok sorába, amely szerint Magyarországnak be kellene lépnie a konfliktusba. Ahogy megírtuk, Fekete-Győr András, a Gyurcsány-lista 5. helyén szereplő volt Momentum-elnök is azt mondta, hogy fegyvereket kellene szállítanunk Ukrajnába.

Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere pedig azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor pedig az ATV reggeli műsorában fogalmazott úgy a magyar katonai segítség elmaradása miatt: – Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek. Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot. A fegyverszállítások tényét az orosz kormány egyébként úgy kommentálta, hogy az Ukrajna területére érkező szállítmányokat célpontnak tekintik, így előfordulhat, hogy akár a magyarlakta településeken áthaladva lövik ki az ilyen céllal érkező konvojokat.