A Magyar Nemzet cikke szerint, míg januárban 20 ezer, a mai napon 15 ezer pedagógus nem vette fel a munkát, ez a pedagógusok 13%-át jelenti. A számok azt mutatják, hogy a januári munkabeszüntetéshez képest márciusban már 5000-rel kevesebben csatlakoztak a pedagógussztrájkhoz.

Miután a pedagógus szakszervezetek kevesellték a kormány januárban végrehajtott 10 százalékos béremelését, január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek, majd mivel ez nem vezetett eredményre, március 16-ra már határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést jelentettek be. 

A pedagógus szakszervezetek által tudatosan a választási kampány időszakára szervezett jogszerűtlen akciók sértik a gyerekek és a szülők érdekét, a járvány és a sok hiányzás miatt így is sok teher hárult rájuk 

– emelte ki egy korábbi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely továbbra is kéri a szakszervezeteket és az aktivistákat, legyenek tekintettel a gyermekekre és a szülőkre.

A PDSZ és a PSZ közös sajtótájékoztatót tart, Szabó Zsuzsa elnök, Nagy Erzsébet választmányi tag (PDSZ), Hősök tere, tüntetés, sajtótájékoztató, 2022.01.31.Fotó: Szabó Gábor - Origo

A pedagógus szakszervezetek annak ellenére is ragaszkodnak a jogellenes sztrájkhoz, és arra kérik a szülőket, ne vigyék iskolába a gyermekeiket, hogy a Fővárosi Ítélőtábla korábban kimondta: csak a jogszabályoknak megfelelően szervezhető pedagógussztrájk, vagyis az iskoláknak a sztrájk idején is biztosítaniuk kell a gyermekfelügyeletet és az oktatást, és mindezt az alapvető jogok biztosa is megerősítette.