Három férfi abban állapodott meg egy közvetítővel, hogy 200 ezer maszkot fognak leszállítani neki. Csak 72 ezer maszkot adtak át, a többi dobozt paplannal tömték ki. A csalók 15 millió forinttal verték át a megrendelőt.

A 28, 42 és 31 éves férfiak közül a legfiatalabb 2020 áprilisában, az egyik közösségi oldalon egészségügyi szájmaszkokat árult. Egy közvetítő, a külföldi megrendelő nevében felvette a kapcsolatot a férfival.

Megegyeztek abban, hogy a csaló 200 ezer szájmaszkot rendel darabját 117 forintos áron, amit majd 125 forintért fognak eladni a közvetítőnek darabonként.

Képünk illusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A 31 éves férfi másnap, egy bérelt autóval elvitte a bedobozolt maszkokat egy XIII. kerületi épülethez. Ezekben csak 72 ezer maszk volt, a többi dobozt paplanokkal tömték ki. A csalók pár dobozt kinyitottak, hogy a becsapott vevők lássák a maszkokat, de lebeszélték őket arról, hogy átnézzék az összes dobozt. 

A megrendelő 25 millió forintot adott a közvetítőnek,

aki a jutalék levétele után 23,4 millió forintot adott a csalóknak.

Csak később vették észre, hogy nem minden dobozban van maszk. A 72 ezer maszk ára 8,5 millió forint volt.

A csalók elérhetetlenné váltak, a bűncselekménnyel szerzett 15 millió forintot pedig elosztották egymás között.

A kárt a közvetítőként eljáró férfi megtérítette a megrendelőnek.

Az ügyészség csalással vádolja a három férfit és azt javasolják, hogy a bíróság tárgyalás nélkül ítélje őket felfüggesztett börtönbüntetésre és kapjanak pénzbüntetést is.