Az oroszok célja a fenyegetés fenntartása

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, város, tankakadály, tankcsapda, akadály, tank, útakadály, út, Odessza, katona
ODESSA, UKRAINE - MARCH 07: Sandbag barricades are constructed as part of defense preparations due to ongoing Russian attacks on Ukraine, in the southern Ukrainian city of Odessa on March 07, 2022. Maksym Voitenko / Anadolu Agency (Photo by Maksym Voitenko / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz fenyegetés fenntartása csapatokat köt le Odesszánál, így az ukránok nem tudnak onnan máshová erőket átcsoportosítani – mondta el Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója az Origónak adott interjúban. Kosztur hozzátette: az oroszok most arra koncentrálnak, hogy Mariupolt bevegyék, valamint a donyecki és a luhanszki megyék területeit teljes egészében a megszállásuk alá vonják. A vezető kutató hangsúlyozta azt is, hogy óvatosan kell nyilatkozni az orosz csapatok megtorpanásával kapcsolatban, hiszen egyre több a dezinformáció. Kosztur András úgy látja, hogy nem tudhatjuk, mekkora valós tartalékokat halmozhatott fel Oroszország, ettől függ a háború alakulása. Leszögezte: az elkövetkező napokban, hetekben eldől Mariupol sorsa.
Vágólapra másolva!

Az oroszok nem várt ellenállásba ütköztek Kijevben és Harkovban csütörtökön. A Sky News a brit hírszerzésre hivatkozva azt közölte, hogy leállt az orosz invázió, méghozzá logisztikai problémák miatt. Oroszország nehezen tudja ellátni frontvonalbeli csapatait olyan alapvető létfontosságú anyagokkal, mint az élelmiszer és az üzemanyag, a katonákat ezért kénytelenek átcsoportosítani. Ennyire rosszul áll az orosz fél?

Mindenféleképpen óvatosan kell kezelni az ilyen kijelentéseket, hiszen a mai napig nem tudjuk, hogy konkrétan mi volt a haditerv, és azt sem, hogy mi az oroszok további célja.

Az tény, hogy az ukrán ellenállás erős, de a háború pontos kimenetelével kapcsolatban még nagyon korai lenne bármit is kijelenteni. Az első napoktól kezdve hallani azt, hogy ezt a háborút Oroszország elveszítette, ehhez képest igaz, hogy lassan, de folyamatosan nyomulnak előre.

Az orosz csapatok jelenleg Mariupol ostromára koncentrálnak, itt zajlanak a legsúlyosabb harcok.

Aleina és férje a szülészeti kórház pincéjében várják kisbabájukat, miközben szirénák figyelmeztetnek a légitámadásokra Mikolajivban 2022. március 14-én Forrás: AFP/Bulent Kilic

Herszon és Mikolajiv környékéről is csapatmozgásokról számolt be a sajtó, viszont egyre kevesebb pontos információ jut ki a hivatalos közléseken kívül, amelyet egyébként mindkét fél részéről fenntartásokkal érdemes kezelni. Az oroszok sok helyen zavarják a jeleket, valamint sok kommunikációs eszköz és torony is megsérült. Mariupolból alig jutott ki információ az elmúlt napokban, korábban viszont még számos videó és fénykép látott napvilágot. Az orosz és az ukrán fél is arra kéri a lakosságot, hogy ne készítsenek felvételeket a csapatmozgásokról. Ez főleg az ukránoknak fontos, hiszen az ő országuk a háború hadszíntere. A hivatalos hírek arról szólnak, hogy mindkét fél beszámol a saját sikereiről, de

ami a legvalószínűbb, hogy az oroszok most arra koncentrálnak, hogy Mariupolt bevegyék, valamint a donyecki és a luhanszki megyék területeit teljes egészében a megszállásuk alá vonják.

Hogyan tovább? A német Bild ugyanis arról ír, hogy műholdfelvételek alapján legalább 14 orosz hadihajó közelít Odessza felé a Fekete-tengeren. Eddig azt láttuk, hogy az oroszok számára Odessza stratégiai fontosságú célpont Kijev és Mariupol mellett. Mi történhet Odesszánál az elkövetkező napokban?

Odesszát már az első napokban megkörnyékezte az orosz flotta, viszont partraszállás – ahogyan erre sokan számítottak – nem történt.

A mostani történések célja vélhetően a feszültség fenntartása, ugyanis ez csapatokat köt le Odesszánál, így az ukránok nem tudnak onnan máshová erőket átcsoportosítani. Valószínűleg csak azután, hogy Mariupol elesik, és így orosz csapatok szabadulnának fel, indulhat meg a támadás Odessza ellen.

Homokzsákos barikádokat építenek az Ukrajna elleni folyamatos orosz támadások miatti védelmi előkészületek részeként a dél-ukrajnai Odessza városában 2022. március 7-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Maksym Voitenko

Azt viszont nem tudjuk, hogy az oroszok Mariupol elfoglalása esetén hová csoportosítanák át az erőiket: az ország belseje felé vagy inkább a tengerpartot próbálnák meg teljesen az ellenőrzésük alá vonni.

A Standard and Poor's március elején rontotta Oroszország devizaadósság-kötelezettség osztályzatát, most pedig arról szólnak a hírek, hogy tovább rontotta Oroszország szuverén hitelminősítését. Ez mennyire befolyásolhatja az orosz invázió dinamikáját?

Ez az orosz gazdaság stabilitását veszélyeztetheti, de mivel a gazdasági szankciók miatt már így is el van vágva Oroszország a külföldi hitelek egy nagyon jelentős részétől, gyakorlatilag az, hogy most tovább rontották a besorolását, érdemben már nem befolyásolja az ország gazdasági helyzetét egészen a szankciók feloldásáig.

Azt nem tudhatjuk, hogy mekkora valós tartalékokat halmozhatott fel Oroszország, ettől függ a háború alakulása.

Az oroszok alapvetően jelentős stratégiai hátországgal rendelkeznek, beleértve a nyersanyagot és azokat az eszközöket – gondoljunk itt az élelmiszerre vagy az üzemanyagra –, amelyek egy háború megvívásához szükségesek. Ezekkel valószínűleg – a logisztikán kívül – nem lesz problémája Oroszországnak, ugyanakkor

a gazdasági szankciók a hátország állapotát gyengíthetik meg: tehát társadalmi elégedetlenséget szülhet, és elsősorban erre számítanak azok az államok, amelyek most szankciókkal sújtották Oroszországot.

Úgy tűnik, hogy az orosz erők elakadtak a főváros bekerítésekor, de mégis szörnyű rettegést tudnak kelteni a kijevi régió lakóiban Forrás: EyePress via AFP

Abban reménykednek, hogy ezek olyan mértékű társadalmi elégedetlenséghez vezetnek, ami belső politikai problémákat okozhat. Közvetlenül a minősítés tehát a háború alakulását nem valószínű, hogy a közeljövőben befolyásolni fogja, csak abban az esetben, ha Oroszország gazdasági helyzete olyan mértékben meggyengülne, hogy külső segítségre szorulna. Jelenleg erről nincs szó.

A BBC az Institute for the Study of War amerikai elemzésre hivatkozva azt írja, hogy az oroszok tartósan támadni fogják Mariupolt az elkövetkező hetekben. Ön szerint mi várható a következő napokban? Várható-e fordulat a háborúban?

Az ukránok ellentámadást jelentettek be az elmúlt napokban, és ez vélhetően Herszon környékén idézheti majd elő a harcok intenzitásának növekedését. Mariupol kapcsán az ukrán vezetés egyik szóvivője, Olekszij Aresztovics azt közölte, hogy

Mariupol felmentésére jelenleg nincs lehetősége az ukránoknak, nem tudnak oda csapatokat küldeni. Ennek fényében az ukránok csak abban bízhatnak, hogy elhúzódik majd az ostrom, és emiatt az oroszok nem tudják gyorsan bevenni a várost.

A támadás visszaverésére jelenleg csekély az esély, csak az orosz csapatok esetleges általános veresége, visszavonulása esetén tudnák az ukránok felmenteni Mariupolt. Napokon, de legkésőbb heteken belül a város sorsa eldőlhet.