Háromnapos határszemlét tartott a magyar-ukrán és a magyar-román határon Orbán Viktor. A szemlére azért került sor, mert a kormány arra készül, hogy a következő egy hétben megduplázódhat az Ukrajnából érkező menekültek száma, összesen 900 ezer menekültre számítanak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy három napra a magyar határhoz költözik, hogy ezalatt megszervezzék a jövő hét védekezését. 

A háború nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket 

- mondta a bejelentéskor Orbán Viktor.

A miniszterelnök első éjszaka a csengersimai határátkelőnél tartott ellenőrzést. Bár ez az átkelő a román határon van, itt is rengeteg ukrajnai menekült érkezik. Sokaknak ugyanis az ukrán-román határ van a legközelebb, hogy elmeneküljenek a háborúból, és aztán Magyarország felé veszik az irányt. Ezért ezt a határátkelőt is meg kell erősíteni, hiszen a jövő héten még nagyobb hullám várható. Orbán Viktor itt személyesen adott át érvényes úti okmányokat egy ukrán családnak.

Orbán Viktor csütörtökön Kisvárdán megnézte az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó magyar hatóságok, intézmények munkáját is.

Azt mondta: azt látja, hogy a koordináció jól működik. A mostaninál nagyobb számú menekült koordinált elhelyezésére és ellátására is képesek vagyunk. Köszönetet is mondok a rendőreinknek és a katasztrófavédelem munkatársainak" - mondta.

Orbán Viktor ellátogatott a kisvárdai kórházba is, amelyet kijelöltek, ha beteg menekültek érkeznek, akkor ebben a kórházban látják el őket. Fölkészült a személyzet, hogy a mainál nagyobb számban is el tudja látni a bajbajutottakat - hangsúlyozta. 
Kisvárda környékén sok a menekült és rengeteg a gyermek. Köszönetet mondok a kisvárdaiaknak, akiknek nagy a szívük és nagyon sok gyermeket helyeztek el a városban. Úgy látom, hogy a következő hetekben is képesek leszünk arra, hogy minden bajba jutottnak segítséget nyújtsunk"  - mondta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök ma ott volt Záhonynál, amikor öt kamionnyi segélyszállítmány indult útnak, benne élelmiszerek, iparcikkek, kötszerek és gyógyszerek.

Azért tesszük ezt, mert nemcsak azokról kell gondoskodnunk, akik elmenekültek a háborúból, hanem azoknak is segítséget akarunk nyújtani, akik ott maradtak Kárpátalján, vagy akár a Kárpátok túlsó oldalán - hangsúlyozta.

A miniszterelnök azt is mondta, látta Barabásnál a határátkelőhely munkáját, és ott is megfeszített erővel dolgoznak a rendőrök és a közigazgatási munkatársak.


Azt kell mondanom, hogy csodát tettek a magyarok - fogalmazott.