Macron megint felhívta Putyint, az oroszok megfenyegették a fegyvert szállító országokat

Vágólapra másolva!
Ukrajna igyekszik elhúzni az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat, és irreális új javaslatokat terjeszt elő, de az orosz fél kész arra, hogy "elvi megközelítésének szellemében továbbra is keresse a megoldást" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárnak.
Vágólapra másolva!

Ezt a Kreml sajtószolgálata közölte a két vezető politikus telefonbeszélgetését ismertetve. A beszélgetést a német fél kezdeményezte.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin este Emmanuel Macron francia elnökkel is eszmecserét folytatott. A telefonbeszélgetés során áttekintették a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások előrehaladását, és az orosz elnök ismertette orosz fél elvi hozzáállását a lehetséges megállapodások kidolgozásához.

Macron aggályaira reagálva Putyin hangsúlyozta, hogy az általa "ukrajnai különleges hadműveletnek" nevezett háborúban az orosz fegyveres erők mindent elkövetnek a civilek életének megóvása érdekében, beleértve a biztonságos evakuálásukhoz szükséges humanitárius folyosók megszervezését.

"Ugyanakkor felhívta a figyelmet az ukrán biztonsági erők és nacionalisták által naponta elkövetett számos háborús bűncselekményre, különösen a Donyec-medence városai elleni végrehajtott tömeges rakéta- és tüzérségi támadásokra" - állt a Kreml közleményében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nyugati országokban propagandaeszköznek tekintett és ennek címén letiltott RT televíziónak nyilatkozva azt mondta, az orosz fél nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna lehet az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon legnagyobb projektje a biológiai laboratóriumok működtetése terén. Ismételten arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna területére érkező fegyverszállítmányokat Oroszország legitim célpontnak tekinti.