Egy hétfőn ismertetett közvélemény-kutatás szerint a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok körében 90,8 százalékos a Fidesz-KDNP jelöltlista támogatottsága.

Az Eurotrans Alapítvány megrendelésére a SoDiSo Research közvélemény-kutató intézet által január végén, február elején készített felmérést a Maszol.ro erdélyi magyar hírportál ismertette hétfőn, írja a cikket szemléző MTI.

A felmérés készítői szerint a magyarországi kormánypártok 90,8 százalékos erdélyi támogatottsága megegyezik a négy évvel ezelőtt mért adattal.

Erdély fővárosa, Kolozsvár főtere Mátyás király lovas szobrávalFotó: Hajdú D. András - Origo

A felmérés szerint a baloldali pártok közös listája Erdélyben a szavazatok 1,9 százalékára számíthat, a válaszadók 7,3 százaléka még bizonytalan pártopciójában.

A felmérésből kiderül, hogy Márki-Zay Pétert, a baloldal jelöltjét a megkérdezettek 61,8 százaléka ismeri; és 7,6 százalék nyilatkozott úgy, hogy megbízik benne, 54,2 százalék pedig kedvezőtlen véleménnyel van róla.

Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének lényegesen nagyobb az ismertsége. Őt a megkérdezettek 91,5 százaléka ismeri, de ő a legelutasítottabb magyarországi politikus Erdélyben. A megkérdezetteknek 81,6 százaléka nyilatkozta, hogy rossz a véleménye róla.A közvélemény-kutatás 2022. január 21. és február 17. között készült, 1309 fős véletlenszerű mintán, a hibahatár ± 2,8 százalékos.