Hatalmas sikert aratott a Tiszta forrás világpremierje Dubajban

Vágólapra másolva!
A magyar és az arab zene összefonódásán keresztül, többek közt a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, és a kiváló magyar-marokkói énekeső, Guessous Mesi közreműködésével mutatta be Bartók Béla életművének meghatározó darabjait a Tiszta forrás című összművészeti előadás a Dubai Millennium Amphitheatre színpadán, a világkiállítás magyar hetének csúcspontjaként. A produkciót szűnni nem akaró tapsvihar és ováció követte, ráadásul az előadás magyarországi bemutatójára sem kell sokat várni: a hazai premierre 2022. április 8-án, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetekkeretében kerül sor - írja a Bartoktavasz.
Vágólapra másolva!

Bartók Béla a magyar zeneirodalom legfontosabb alakja, népzenei gyűjtései nélkül elképzelhetetlen lenne az a munka, melyet a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért az őt követő nemzedékek végeztek: az általa rögzített dallamok a mai napig meghatározzák a komolyzenét és a hagyományos népművészetet, de a jazz és a világzene alkotóit, előadóit is újra és újra inspirálják.

Bartókot nemcsak a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi, így többek közt az észak-afrikai, török vidékek zenéje is élénken foglalkoztatta, értékes zenei anyagot hagyva örökségül napjaink művészeinek.

Az észak-afrikai arab gyűjtés különösen hangsúlyos szerepet kap a Tiszta forrás című a produkcióban, melynek bemutatójára a világkiállításon a Magyar Pavilon szervezésében került sor, a Nemzeti Nap kiemelt kulturális eseményeként. A különleges előadás többek közt a magyar-marokkói énekesnő, dalszerző Guessous Mesi, és a hozzá csatlakozó kiváló muzsikusok, Saïd Tichiti, Szlama László, Smuk Tamás, Ölvedi Gábor, valamint a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatta be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a táncművészet kapcsolatára.

A grandiózus előadást szünni nem akaró tapsvihar és ováció zárta. Forrás: Müpa

A produkcióban az autentikus népzenei előadásmód mellett hangsúlyos szerepet kap úgy a klasszikus zenére, mint a jazzre jellemző szemlélet. Bartók Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusának részletei például jazz-zenekarra hangszerelt változatban szólalnak meg a Modern Art Orchestra alkotóinak köszönhetően, és balettzeneként elevenedik meg Bartók Táncszvitjének néhány ikonikus tétele is. A Tiszta forrás elsőként vállalkozott arra, hogy olyan összművészeti produkciót állítson színpadra, mely Bartók arab népzenéhez kötődő munkásságát helyezi középpontba: az előadás alkotói a különböző népek zenéjének kölcsönhatására, a különböző kultúrák közötti párbeszéd természetességére igyekeznek felhívni a figyelmet, és ehhez olyan átélhető, izgalmas formát kerestek, melyben sokféle műfaj alkot szerves egységet. Az előadás magyarországi bemutatójára 2022. április 8-án kerül sor a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.