Nem hagyjuk, hogy belesodorjanak minket a háborúba - írta közösségi oldalára kitett videója elé Orbán Viktor miniszterelnök, miután egyeztetett az Európai Tanács elnökével. A miniszterelnök azt mondta: veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán. 

Az előző hét sem volt könnyű, ez a hét még nehezebb lesz - mondta a miniszterelnök.

NATO- és EU-csúcs is lesz a héten. Vannak tagállamok, amelyek felvetették, hogy légtérzárat hozzon létre a NATO Ukrajna felett.

A NATO egy védelmi szövetség. Arra képesek és alkalmasak vagyunk - sőt kötelességünk is -, hogy egymást megvédjük, de a NATO területén kívül katonai akcióba bonyolódni nem dolga a NATO-nak. Magyarország álláspontja világos: sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra 

- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök egy másik veszélyes javaslatot is megemlített. Ez az orosz gáz- és olajszállítások kérdése.

Ezt tíz nappal ezelőtt már sikerült rendeznünk. Világossá tettük, hogy a szankciókat nem lehet kiterjeszteni az orosz gáz- és olajbehozatalra, mert az Magyarország és néhány más ország esetében aránytalanul, szinte elviselhetetlenül nagy terhet jelentene. Közösen néhány országgal fellépünk, és ismét meg fogjuk védeni Magyarország energiaellátását és az ország működésének biztonságát - mondta a miniszterelnök.