Meghalt Madeleine Albright

ALBRIGHT, Madeleine
Washington, 2022. március 23. 2017. januér 10-én Washingtonban készített kép Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszterről. Albright, aki az Egyesült Államok első női külügyminisztere volt 1997 és 2001 között, 2022. március 23-án, 84 éves korában elhunyt. MTI/AP/Sait Serkan Gurbuz
Vágólapra másolva!
Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter szerdán 84 éves korában meghalt - jelentette be a családja. Ő volt az első nő, aki ezt a tisztséget töltötte be. 
Vágólapra másolva!

A család közleménye szerint Madeleine Albright rákbeteg volt.

Albright Prágában született Marie Jana Korbelova néven, 11 éves korában, 1948-ban vándorolt ki a szüleivel az Egyesült Államokba. 1975-ben szerzett PhD fokozatot a Columbia Egyetemen, majd többek között Zbigniew Brzezinskinek dolgozott a Nemzetbiztonsági Tanácsban.

2017. januér 10-én Washingtonban készített kép Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszterről. Forrás: MTI/AP/Sait Serkan Gurbuz

Bill Clinton elnöksége alatt előbb ENSZ-nagykövet, majd külügyminiszter volt.

2012-ben Barack Obamától megkapta a legnagyobb amerikai civil kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet.

„A demokrácia és az emberi jogok fáradhatatlan bajnoka volt, halálakor a Georgetown Egyetem Külügyi Karának professzora, az Albright Stonebridge Group elnöke, a Dentons Global Advisors tagja, az Albright Capital Management elnöke, a Harry S. Truman Ösztöndíj Alapítvány, a Nemzeti Demokratikus Intézet elnöke, az Egyesült Államok Védelmi Politikai Tanácsának elnöke" – írta családja.