Ezért veszélyes Márki-Zay Péter 1.: Eltörölné a rezsicsökkentést

Ukrán válság, 2022, Magyarország, Budapest, tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt, Andrássy út, tüntetés, Ukrajna, Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapok során Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje számos esetben kifejtette, hogy szerinte a kormány által bevezetett rezsicsökkentés kifejezetten káros, fenntarthatatlan és rendkívül nehéz lenne azt eltörölni. Márki-Zay Péter egyértelműen a rezsicsökkentés eltörlésének híve, és még az sem befolyásolja meggyőződésében, hogy az intézkedésnek köszönhetően a magyar családok mintegy 400 ezer forinttal kevesebb rezsit fizetnek évente. Cikksorozatban mutatjuk be a baloldal jelöltjének legveszélyesebb kormányzati terveit és legmegdöbbentőbb megnyilvánulásait.
Vágólapra másolva!

Újra és újra kifejti véleményét a rezsicsökkentéssel kapcsolatban Márki-Zay Péter. A baloldal jelöltje minden ezzel kapcsolatos megnyilvánulásában azt hangsúlyozza, hogy a kormányzat családoknak szóló költségcsökkentési intézkedése rossz. Ez az álláspont veszélyes volt már a néhány hónapja kezdődött nyugat-európai rezsipánik – amikor elkezdtek az egekbe szökni az energiaárak – idején is, most pedig, az orosz–ukrán háború miatt tovább emelkedő árak árnyékában különösen felelőtlen hozzáállás.

– mondta Márki Zay.

Ez a megjegyzés egyértelművé teszi: a baloldal hatalomra kerülése esetén eltörölné a rezsicsökkentést, amely havonta átlagosan 32 ezer forintot takarít meg a magyar családoknak.

Egy másik alkalommal már sokkal konkrétabban fogalmazott a baloldal jelöltje, amikor kijelentette:

Márki-Zay hol környezetvédelmi, hol gazdaságpolitikai szempontokkal próbál érvelni a rezsicsökkentés ellen, csakhogy szakértők szerint egyik sem állja meg a helyét. A rezsicsökkentés ugyanis már bizonyított: lassan 10 éve működik, és éves szinten több százezer forintot takarít meg a családoknak.

Ráadásul az élelmiszer- és benzinárstoppal kiegészülve a jelenlegi, háború által provokált energiaár-emelkedések mellett nagyobb szükség van rá, mint valaha volt; ezeket az intézkedéseket ilyen körülmények között eltörölni óriási felelőtlenség lenne, és a negatív következményeket a magyar családoknak kellene viselniük.

Márki-Zay Péter szerint a kormányzati rezsicsökkentés helyett inkább takarékoskodjanak az emberek. A hideg téli napokban egyenesen kijelentette: fűtsenek kevesebbet:

Az emelkedő benzinárakkal kapcsolatban is hasonló megoldási javaslattal élt. A jelenleg is érvényben lévő benzinárstop helyett ő abban látna fantáziát,

hogy vásároljanak a magyarok hibrid gépjárművet vagy kisebb autót, netán egy autóval utazzanak a munkahelyekre a munkatársak.

A baloldal jelöltje szerint a rezsicsökkentés fenntarthatatlan. Ennek egyértelműen ellentmond már önmagában az is, amit fentebb írtunk: a rezsicsökkentés lassan 10 éve működik Magyarországon...

Mint emlékezetes,

az Orbán-kormány a rezsicsökkentést, azaz a hatósági energiaárakat – az egyik legfontosabb intézkedését – azért vezette be, mert 2010 előtt, a baloldali kormányok idején brutálisan elszabadultak az energiaárak.

Márki-Zay Péter támogatója, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején Magyarországon voltak a legmagasabbak a rezsiköltségek az egész Európai Unióban. Nyilván nem véletlenül, ugyanis Gyurcsány egy 2014-es interjúban szó szerint azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy „az egy hülyeség”.

Orbán Viktor és kormányának rezsicsökkentésre irányuló intézkedései annak idején komoly támadásokat váltottak ki Brüsszelben. A csillagászati rezsiköltséget produkáló baloldali kormányok pedig a jelek szerint, hatalomra kerülve folytatnák az ezzel kapcsolatos hagyományokat: nem állítanák meg a magyar határoknál a világszerte elszabaduló energiaárakat,

helyette azt várnák el a magyaroktól, hogy télen csavarják le a fűtést, általában fürödjenek kevesebbet és vásároljanak hibrid autót.