Mutatjuk, hogyan beszél folyamatosan összevissza Márki-Zay Péter

Ukrán válság, 2022, Magyarország, Budapest, tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt, Andrássy út, tüntetés, Ukrajna, Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc jelöltje minden fontos kérdésben összevissza beszélt az elmúlt hónapokban. A rezsicsökkentéstől kezdve a minimálbéren át egészen az ukrajnai háborúig minden területen teljes ellentmondásba keveredett saját magával. Az már csak a zagyvaság csúcsa volt, hogy azt sem tudta több hónap alatt eldönteni, hogy mi lesz a teljesen mérhetetlen támogatottságú mozgalmával. Most összegyűjtöttük a leghajmeresztőbb zagyvaságokat a baloldal jelöltjétől.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban folyamatosan összevissza beszél Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc jelöltje. Most összeszedtük a legrémisztőbb dolgokat.

Teljes összevisszaság

Márki-Zay Péter legutóbb arra is képes volt, hogy fél nap alatt többször is ellentmondjon saját magának. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének ehhez mindössze két interjúra volt szüksége.

Míg a Jelennek adott keddi interjújában Márki-Zay azt hangoztatta, hogy ő ugyanúgy kezelné a szomszédunkban zajló háborút, mint Orbán Viktor miniszterelnök, addig az ATV Egyenes beszéd műsorában kikérte magának a műsorvezető mondatait, azt állította, hogy másképp kezelné a válságot.

Legutóbb fél nap alatt sikerült összevissza beszélnie Márki-Zaynak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Márki-Zay azzal is védeni próbálta az egymást kioltó kijelentéseit, hogy azt hangoztatta: a háború kérdésében ugyanazt állította, mint Kunhalmi Ágnes egy bécsi előadáson. Ám az MSZP társelnöke ott úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor jól váltott éles helyzetben, elfogadta a szankciókat, és úgy cselekedett, mint ahogy egy uniós és NATO-tagállamtól elvárják".

Miután ezzel szembesítették, a hódmezővásárhelyi polgármester a magyar miniszterelnököt kezdte becsmérelni.

Azt sem tudja Gyurcsány jelöltje, mi a valóság a gáztározóknál

Márki-Zay a benzinárstopról is folyamatosan változtatja a véleményét. A Jelennek azt mondta, hogy egyetért a döntéssel: „elismerem, hogy egyik napról a másikra nem lehet rázúdítani a magyar gazdaságra egy kontrollálatlan benzinárat. Ezért az árstopot fenntartanánk. Amíg a forint erősödésével nem tudjuk kordában tartani az árakat, addig a szabályozás fenntartásával lehet kezelni a (benzinárat)".

Az ATV-ben viszont Gyurcsányék jelöltje már teljesen rossz döntésnek vélte a benzin árának alacsonyan tartását, és azt hangoztatta, hogy szerinte az üzemanyag áfájának a csökkentése az egyedül jó döntés (ami egyáltalán nem garantálná, hogy egy szintet nem lép át az ár).

Hazánk földgáz- és kőolajtartalékaival összefüggésben pedig teljesen mást mondott, mint a saját energiapolitikai felelőse, Holoda Attila.

Míg ugyanis Márki-Zay az Egyenes Beszédben azt állította, hogy Magyarország kimerítette a földgázkészleteit, addig az energetikai szakember az ATV másik, Nap híre című műsorában arról beszélt, hogy teli vannak a tározók, ezért ebben a kérdésben a kormány megveregethetné a saját vállát.

A benzinárstopról is összevissza beszélt Gyurcsány jelöltje Forrás: pixabay.com

Undorító kampányt folytatott Gyurcsány jelöltje

Követhetetlen a baloldali jelölt gondolatmenete a kormányt érintő, állítólagos - nyilvánvalóan nem létező - kompromittáló felvételekről is. Márki-Zay nyilvánosan azt terjesztette, hogy a „fél kormány meleg".

Márki-Zay januárban még üdvözölte és várta Az ördög ügyvédje által beharangozott, miniszterekkel kapcsolatos szexvideókat.

Szinte minden megszólalásában homályosan utalgatott fideszes politikusok homoszexualitására, vagy a suttogópropagandából vett félinformációkkal igyekezett lejáratni a kormányt, bizonyítékokat azonban sosem mutatott fel.

Kedden azonban már morális szempontokat emlegetett magyarázatként, hogy miért maradnak a felvételek titokban, illetve a Fidesszel való lepaktálással vádolta szövetségeseit.

Párt vagy nem párt?

Saját mozgalmának párttá alakulásáról is sikerült teljesen összevissza beszélnie Márki-Zaynak.

„A Mindenki Magyarországa Mozgalmat nem tervezzük párttá alakítani, viszont egy konzervatív párt építése gőzerővel halad előre. Szeretnénk egy nem tolvaj és korrupt, konzervatív emberek számára elfogadható jobboldali pártot létrehozni. Azt gondolom, hogy ezt már a jövő év elején – még a választások előtt – meg fogjuk tenni" – nyilatkozta a 168 Órának még tavaly, november 25-én Márki-Zay.

Egy hónappal később, december 10-én a volt indexesek blogjának Gyurcsány jelöltje azt mondta: „A politikai formáció a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt és a Gémesi György alapította Új Kezdet összeolvadásával jöhet létre, de jobboldali polgármestereket, volt minisztereket, nagyköveteket és értelmiségieket is bevonnának".

Márki-Zaynak a saját pártjáról sem sikerült értelmesen beszélnie Fotó: Csudai Sándor - Origo

Idén március 10-én az InfoRádiónak kijelentette: „Egy olyan, nem tolvaj konzervatív pártot szeretnénk, amelyre tisztességes emberek is, valódi keresztény emberek is nyugodtan szavazhatnak. Most ilyen nincs, ez egy óriási hiba. Nyilván ott van a Jobbik mint jobboldali párt, radikálisok, de a volt MDF-es, volt fideszes szavazók hiányolják azt, hogy egy becsületes jobboldali párt is legyen Magyarországon".

Néhány nappal később, március 22-én, a Jelen hetilapnak kijelentette: „Nem jelentettem be új párt alapítását. Azt már 3 éve bejelentettem".

Ezzel szemben az igazság az, hogy három éve Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalom megalapítását jelentette be, amelyről határozottan állítja: nem tervezi a párttá alakítását.

Mindenki áruló Márki-Zay szerint

A baloldal miniszterelnök-jelöltje előszeretettel árulózza a saját szövetségeseit, és a héten sem fogta vissza magát. Azt hangoztatta, hogy „a Fidesz és a szocialisták, úgy tűnik, sok esetben együtt loptak. Nem tudom, kik a korrupt árulók az ellenzékben, nem az én dolgom ezt felderíteni."

Márki-Zay már múlt év végén, a közös baloldali lista kérdése kapcsán elkezdte becsmérelni a saját szövetségeseit.

A Szabad Európának nyilatkozta, hogy a listaállításnál nem mindig vették figyelembe a kéréseit, és szerinte a baloldalon belül „rengeteg áruló van, ezek vagy aktívak, vagy kevésbé aktívak. Nem tudjuk, mi mozgatja őket. Sokszor úgy néz ki, mintha csak az ostobaság vagy az önzés, de az esetek jelentős részében szerintem valójában a Fidesz van a háttérben."

Azt is lehetségesnek tartotta, hogy más miniszterelnök-jelöltet keressenek helyette a szövetségesei. Később ennek kapcsán az ATV-ben már azt mondta: „Bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója." Erről januárban is meglehetősen paranoid módon nyilatkozott, amikor úgy fogalmazott, hogy „máig vannak önzők és árulók, akik akadályozzák az összefogást és a Fidesz leváltását". Hozzátette: azt viszont nem merné kijelenteni, hogy a baloldali pártelnökök között van-e ilyen.

Tavaly ősszel a Soros-blog 444-en jelent meg egy közvélemény-kutatás, amelyben jelentős Fidesz-fölényről számoltak be. Márki-Zay erre úgy reagált, hogy nem hiszi el az eredményt, s arra utalt, a kutatást ellene rendelte valaki a baloldalon.

Deák Dánielnek panaszkodott

A hódmezővásárhelyi polgármester hírhamisítással vádolta a volt indexesek blogját is, amikor a portál azt írta: Márki-Zay állításaival ellentétben valójában a magyar kormány sem katonákat, sem fegyvereket nem küld Ukrajnába.

Különös módon a baloldali kormányfőjelölt mindezt Deák Dániel politikai elemzőnek panaszolta el telefonon.

Orbán Viktort is több alkalommal titulálta árulónak Márki-Zay. A legképtelenebb állítása volt, hogy a magyar kormányfő egy személyben felelős az ukrajnai háborúért. Márki-Zay ugyancsak árulásnak nevezte, hogy hazánk nem enged át a területén Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat.

A minimálbér ügyében sem sikerült egyenesen beszélnie Márki-Zaynak Forrás: EMMI

Így beszél összevissza Márki-Zay a minimálbér ügyében is

Zavaros magyarázkodásba kezdett Márki-Zay Péter a minimálbér ügyében is. A baloldal miniszterelnök-jelöltje egy korábbi videójában úgy fogalmazott: „Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se." Ezután, amikor a Mediaworks Hírcentrumának riportere december elején megkérdezte tőle, miért helyezkedett erre az álláspontra, Márki-Zay így felelt:
Nem mondtam azt, hogy nincsen szükség a minimálbérre. Mire gondol?"

Majd fejtegetésbe bocsátkozott, hogy a túl magas minimálbér rettenetes veszélyekkel járna, olyannyira, hogy tömeges munkanélküliséget okozna Magyarországon. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy – a közös baloldali sajtótájékoztatón – már arról beszéljen: Felemeljük a minimálbért, ez egy nagyon fontos követelés."

Márki-Zay tehát előbb azt mondta, hogy a minimálbér szükségtelen, majd amikor állításával szembesítették, azt közölte, hogy nagyon is nagy szükség van a legkisebb rögzített bérre.

Arról is beszélt, hogy nem szabad a minimálbért nagyon megemelni, majd arról, hogy a magyar legkisebb bér tűrhetetlenül alacsony és a növelése rendkívül fontos.

Márki-Zay összevissza beszél: tagadja korábbi kijelentéseit

A választókat egyre-másra sértegető Márki-Zay Péter, amikor a rezsicsökkentésről kérdezték egy lapinterjúban, úgy fogalmazott: „Soha nem mondtam, hogy a rezsicsökkentést meg kell szüntetni."

Ezzel szemben a valóság az, hogy Márki-Zay többször is a rezsicsökkentés eltörlését szorgalmazta. A baloldali miniszterelnök-jelölt november elején is arról beszélt, hogy „a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani".

Bár szerinte is sokan spórolnak a rezsicsökkentéssel, októberben Márki-Zay Gyurcsánynéval folytatott vitája során azon sajnálkozott, hogy nehéz kivezetni a rezsicsökkentést.

„A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti, meg nem az ember. Ez egy populizmus. Ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árakban, akkor nem fogunk ösztönözni senkit az energiatakarékosságra. És igenis, az árakon keresztül ösztönözzük az energiatakarékosságra"

– jelentette ki a baloldali politikus, ezzel egyértelműsítve, hogy támogatja Brüsszel megszorításait.

„Az emberek inkább spóroljanak az energiával" – Márki-Zay Péter tavaly ősszel is ezt a megoldást kínálta rezsicsökkentés címszó alatt. A hódmezővásárhelyi polgármester akkor is amellett érvelt, hogy nincs szükség az ipari kibocsátókkal szemben a lakosságnak kedvezve az energiaárak alacsonyan tartására, mert ha valami drágább, akkor abból szerinte előbb-utóbb kevesebbet is használunk.

Gyurcsány jelöltje eltörölné a rezsicsökkentést Forrás: Shutterstock

Márki-Zay Péter összevissza beszél az egészségügyről

Gyurcsány Ferenc jelöltje szépen beállt a sorba, és szíves örömest teljesíti megbízói kívánságait. Miközben luxuséttermekben ebédel a baloldal pénzembereivel, Márki-Zay hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötletekkel állt már elő a szülészeti osztályok megszüntetésétől kezdve a magyarok Indiába küldésén át az egészségügyi alapdíj bevezetéséig, amikor az egészségügy átalakításáról beszélt.

Egy biztos: szakmaiatlan és felelőtlen kijelentéseket tett, amelyekkel a baloldal komoly veszélybe sodorná az eddig elért eredményeket.

A baloldal jelöltje rendszeresen összevissza beszél: amikor Afrikát tekinti példának az egészségügyben, vagy Indiába küldené szemműtétre a magyarokat, általában zavaros gondolatmenetek végén felháborító vagy nevetséges dolgokat mond.

Márki-Zay Péter szerint a szüléshez nem kell orvos

Nem kell orvos a szüléshez Márki-Zay Péter szerint, aki korábban egy fórumon mondta azt, hogy

EGY SZÜLÉSZNŐ JELENLÉTE IS ELEGENDŐ A CSECSEMŐK VILÁGRAJÖVETELEKOR.

Míg korábban azt mondta,

vidéken szülészeti és sürgősségi osztályokat szüntetne meg, később már azt, orvos sem kell ezekbe.

A baloldal jelöltje a Kiszomborban tartott tavaly decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség".

– mondta.

SZAKÉRTŐK SZERINT AZ ORVOS NÉLKÜL LEFOLYTATOTT SZÜLÉS NAGYON KOCKÁZATOS, SZÁMOS ELŐRE NEM LÁTHATÓ KOMPLIKÁCIÓ ADÓDHAT, AMELYEKET EGY BÁBA VAGY DÚLA NEM KÉPES KEZELNI, KIVÁLTKÉPPEN AZÉRT, MERT A MEGFELELŐ SZAKTUDÁS MELLETT A SZÜKSÉGES KÓRHÁZI MŰSZEREK SEM ÁLLNAK RENDELKEZÉSÉRE.

Gyurcsányék jelöltje már korábban is azt mondta, hogy megszüntetné egyebek mellett a szülészeti és sürgősségi ellátást a vidéki városokban,

ITT VISZONT KIFEJEZETTEN ORVOS NÉLKÜLI OSZTÁLYOK LÉTREHOZÁSÁRÓL BESZÉLT, EZEKET NEVEZTE KÍVÁNATOSNAK.