Gulyás Gergely: Se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába

szabadkígyósi Wenckheim-kastély
ünnepélyes megnyitó
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Magyarország se katonákat, se fegyvereket nem küld Ukrajnába, bárki kérje is ezt, mert nem akarunk belesodródni a konfliktusba - hangsúlyozta a Mandiner legfrissebb számában megjelent interjújában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

A kormánynak az a határozott álláspontja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból.

Ezzel ellentétes, amit Márki-Zay Péter és a baloldal számtalan meghatározó politikusa egymással versengve mond - mondta Gulyás Gergely miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Hozzátette, a NATO kérhet ilyen szerepvállalást, de nem kötelezhet rá bennünket; a tagállamok kötelesek megvédeni egymást, de

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként az uniós tagállamokkal közösen ítélte el, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A miniszter felidézte:

Csaknem félmillió ember érkezett, haladt már át vagy talált menedéket Magyarországon, és köztük értelemszerűen nemcsak kárpátaljai magyarok, hanem ukránok is vannak - mondta.

A keleti nyitás politikája Gulyás Gergely szerint nem omlott össze az ukrajnai háború kitörésével, hiszen azt az a felismerés vezette, hogy "a 21. században sokkal inkább a Kelet, mint a Nyugat lesz meghatározó", amit a világgazdasági prognózisok is mutatnak.

"Befektetőbarát üzleti környezetet hoztunk létre, mindenkivel örömmel tárgyalunk beruházásokról. Ez éppúgy igaz a német, brit vagy amerikai cégekre, mint a kínai vagy dél-koreai vállalatokra. Utóbbiak egyébként tavalyelőtt a legnagyobb beruházók voltak Magyarországon" - emelte ki a tárcavezető.

"Mindaz, ami az elmúlt bő évtizedben történt, visszaigazolta a keleti nyitás politikáját. Oroszország pedig ennek a Keletnek egy szereplője" - mondta, kijelentve,

Gulyás Gergely megjegyezte: a háború nyilvánvalóan kárt okoz a magyar-orosz
gazdasági kapcsolatokban is, mivel elfogadtuk az Európai Unió által javasolt szankciókat, ugyanakkor

sikerült megakadályoznunk, hogy azok a nyersanyagszállításra is kiterjedjenek.

Magyarország önhibáján kívül függ az orosz gáztól.

- hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: nem épültek ki alternatív ellátási útvonalak, így függőségünk olyan mértékű, hogy orosz gáz nélkül "a gazdaság működése, a rezsicsökkentés, és általánosságban elegendő nyersanyag sem biztosítható".

Amikor arról kérdezték, nem fél-e a kormány attól, hogy uniós nyomásra végül energetikai szankciókat is alkalmaznia kell, azt felelte, "a józan ész erősebb". Egy másik felvetésre úgy nyilatkozott,

Amikor szankciókról beszélünk, alapvető tévedés azt gondolni, hogy akkor vagyunk jó európaiak, ha nekünk fájnak az intézkedések. Ezzel a buta és életidegen gondolkodásmóddal ma már csak Brüsszelben lehet karriert csinálni - értékelte az eurokraták álláspontját a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megemlítette: bár az orosz-ukrán háborúnak van gazdasági kockázata, egyelőre a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés a járvány után Magyarországon gyorsabb az Unió átlagánál.

Betontömbökből és homokzsákokból emelt barikád a székesegyház épülete előtt a délnyugat-ukrajnai Odessza kikötővárosban, 2022. március 22-én Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Budapest és Varsó kapcsolatáról a miniszter azt mondta, a lengyel-magyar viszony már középtávon is a legszebb reményekre jogosít fel bennünket,

az Oroszországgal kapcsolatos nézetkülönbségek pedig nem újak.

Hozzáfűzte, a két ország "világnézete, társadalomfelfogása, a két kormány baráti viszonya erősebb, mint az orosz szankciók kérdésében fennálló, egyébként valóban jelentős nézetkülönbségek".

Az országgyűlési választással egy időben tartott népszavazásról a miniszter úgy nyilatkozott,

Gulyás Gergely az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy

az utóbbi négy évben a keresztény-konzervatív politika támogatottsága az értelmiség körében megerősödött Magyarországon.

Akik ma ellenünk vannak, már 2018-ban is ellenünk voltak - hangsúlyozta.

Természetesen tizenkét év kormányzása nem lehet hibátlan, de a fő irányokat jól határoztuk meg a nemzetpolitikától a gazdaság- és társadalompolitikán át a haderőfejlesztésig - mondta, hozzátéve, "a mögöttünk hagyott bő évtized kormányzati eredményei megállnak önmagukban".

- jelentette ki a miniszter, aki szerint

Gulyás Gergely az interjúban úgy nyilatkozott, nagyon jó esélyt lát arra, hogy a kormánypártok megszerzik a parlamenti többséget.

- zárta a Mandinernek adott interjúját a Miniszterelnökséget vezető miniszter.