Új parkot adták át az V. kerületben

Vágólapra másolva!
Új parkot adták át Budapesten, az V. kerületi Bástya utcában szerdán, a közparkban "lebegő" sportpálya, kilátópont, esővédett játszótér is található - közölte a kerületi önkormányzat.
Vágólapra másolva!

A kerület közleményében azt írta: az alapterületet megsokszorozó, frappáns építészeti megoldásokkal háromszintes parkot alakítottak ki. A zöldfelület arányát 4,5 százalékról 53-ra növelték, 23 új fát ültettek, akár 600 négyzetméterre kiterjedő zöldfalakat létesítettek és a klímatudatosság alapján az öntözést helyben gyűjtött esővízzel és fúrt kútból valósítják meg.

A kiszolgáló épület fűtése sem gázzal, hanem levegőhőszivattyúval történik, így az nagyon hatékonyan és zéró emisszióval működik. A párolgó felület növelését és a növényállomány színesítését is szolgálja az esőkert kialakítása, amely a csapadékvíz helyben tárolását segíti. A parkban 23 és az azt szegélyező szakaszon faltól-falig megújított Veres Pálné utcában 7 új fát ültettek el, közöttük olyan 20-30 éveseket, amelyek koronaátmérője már ültetéskor eléri az 5-6 métert eléri.

Forrás: Szentgyörgyvölgyi Péter/Origo.hu

A parkban játszótér, sportpálya, tanösvény - városfal, gyilokjáró -, kilátópont, vízjáték és várostörténeti galéria is helyet kapott. A közlemény szerint a Bástya parkban látható jelenleg a nagyjából 8,5 m magas, 2 méter vastag összefüggő egykori - Mátyás király uralkodásának idején emelt - pesti városfal a legnagyobb hosszúságban, csaknem 50 méter hosszan.

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere az átadáskor arról beszélt, hogy a belvárosban nemcsak közterületeket fejlesztenek, hanem közösséget építenek. A polgármester kiemelte: ezért is alakítottak ki játszóeszközöket a gyerekeknek, akadálymentes pelenkázót, sportpályát, bringatámaszt a fiataloknak, padokat a megpihenni vágyó nagyszülőknek.

Idézték a közleményben Böröcz László (Fidesz) országgyűlési képviselőt is, aki azt mondta, a kormánynak fontosak a családok és az, hogy a gyermekeknek, a szülőknek és a nagyszülőknek, a fiataloknak és az időseknek egyaránt minél otthonosabb lakókörnyezetet biztosítsanak.