Gulyás Gergely: Orbán Viktor komoly befolyását mutatja az újabb uniós forrás megszerzése

EU-csúcs Brüsszelben, 
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor; IOHANNIS, Klaus; FIALA, Petr
Brüsszel, 2022. március 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 25-én. Balról Emmanuel Macron francia elnök (b) és Petr Fiala cseh miniszterelnök (b2), jobbról Klaus Iohannis román államfő. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök "komoly befolyását", a magyar érdekképviselet hatékonyságát mutatja, hogy Magyarország több mint százmilliárd forint szabadon felhasználható európai uniós forrást kap az orosz-ukrán háború miatt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a közmédiának nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a megújult somlói vár átadóünnepsége után azt mondta, komoly sikert ért el a miniszterelnök Brüsszelben, mivel

az országnak járó uniós forrásokon túl

Magyarország még háromszázmillió eurót kap az Ukrajnából érkező menekültek ellátása miatt.

Kifejtette, hogy ezt a több mint százmilliárd forintot szabadon lehet felhasználni azokra a költségekre, amelyekkel ez a háborús helyzet együtt jár. Szerinte az összeg nagy segítség ahhoz, hogy ne a magyar embereknek kelljen a háború árát megfizetniük.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben, 2022. március 25-én. Balról Emmanuel Macron francia elnök (b) és Petr Fiala cseh miniszterelnök (b2), jobbról Klaus Iohannis román államfő Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszter közölte, alig több mint egy héttel a miniszterelnök által Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt levél után máris sikerült plusz százmilliárd forintot szerezni.
Értékelése szerint "a határozott kiállás Brüsszelben is eredményre vezet", a magyar érdekképviselet Brüsszelben hatékony.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: Polyák Attila - Origo


Hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök - aki rangidős tagja az európai unió állam- és kormányfői testületének, mivel a legrégebben hivatalban lévő kormányfő - komoly befolyással rendelkezik, ennek köszönhető, hogy újabb jelentős uniós forrásokhoz juthatott az ország.


Gulyás Gergely azt mondta, a valóság cáfolja azt, amit a baloldal mond. A valóság ugyanis az, hogy Magyarország tárgyal a folyamatban lévő uniós költségvetésről, a tárgyalások "teljesen normális menetrend szerint" haladnak, és a partnerségi megállapodást néhány héten, hónapon belül aláírják.
Kitért arra is, hogy az előző hétéves költségvetési ciklusból a legtöbb forrást Magyarország hívta le időarányosan.

- fejtette ki.