Emberölés miatt kiadott európai elfogatóparancs alapján fogtak el egy francia állampolgárt, Loïk Le Priolt Záhonynál, akit a francia rendőrség a 42 éves argentin válogatott rögbijátékos, Federico Martin Aramburu agyonlövésével gyanúsít. Vele szemben az ügyészség ideiglenes átadási letartóztatást indítványozott.

A francia hatóságok emberölés miatt adtak ki európai elfogatóparancsot egy 27 éves francia férfival szemben, aki március 19-én a hazájában gyilkolt, megölte a 42 éves argentin válogatott rögbijátékost, Federico Martin Aramburút.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a gyilkosság múlt péntekről szombatra virradóra, kora reggel történt Párizs VI. kerületében, a Saint-Germain-des-Prés negyed egyik éjszakai mulatóhelye előtt kirobbant vita után. 

Aramburu és társasága összeszólalkozott egy másik – francia – csoporttal, amelynek során a rögbijátékos az egyik vitapartnerét – annak csuklyás pulóverét megrántva – a földre teperte.A szórakozóhely biztonsági őreinek ugyan sikerült szétválasztani a feleket, de ezután a francia csoportból ketten is Aramburura lőttek. 

Harcolni akart a francia hatóságnál emberölés miatt körözött férfiForrás: Police.hu

A bűncselekménnyel gyanúsítható férfi Magyarországra szökött. Nem akart itt maradni, azt tervezte, hogy folytatja az útját, de nem jutott át a határon, mert a záhonyi rendőrök március 22-én elfogták.

Őrizetbe vették és kihallgatták.

A férfi azt mondta, katona, és harcolni utazott volna Ukrajnába.

Az autójából három kést foglaltak le, ami miatt közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel visszaélés miatt eljárást kezdeményeztek vele szemben.

Ezeket a késeket találták egy francia gyilkos autójában Záhonynál, 2022. március 22-énForrás: Police.hu

A Fővárosi Főügyészség ügyészei indítványozták a férfi ideiglenes átadási letartóztatásának elrendelését a Fővárosi Törvényszéken. Az indítványról a férfi távmeghallgatásával várhatóan ma döntenek. 

LE PRIOL TÁRSÁT – EGY FIATAL FÉRFIT – TOVÁBBRA IS EURÓPA-SZERTE KERESIK. 

A társaság harmadik tagját, egy 24 éves francia nőt még Párizsban vették őrizetbe, mert ő vezette azt az autót, amelyből Priol és menekülőben lévő társa a lövéseket leadta.

A Fővárosi Törvényszék pénteki közleményében azt írták, az európai elfogatóparancs végrehajtásának feltételei fennállnak. A tárgyaláson a férfi hozzájárult az egyszerűsített átadásához, és kérte a specialitás szabályainak alkalmazását, amelynek értelmében az átadása esetén Franciaországban csak az elfogatóparancsban szereplő bűncselekmények miatt folytatható le ellene büntetőeljárás.
Mindezek alapján a bíróság végleges végzésével elrendelte a férfi átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, amelynek legkésőbb április 4-éig meg kell történnie. Ha addig nem veszik át a francia hatóságok a gyanúsítottat, szabadlábra kell helyezni - ismertették.