Azt követően, hogy nyilvános lett Volodimir Zelenszkij ukrán államfő azon két követelése (fegyverszállítások engedélyezése, orosz energiaimport-tilalom) a magyar kormányfő felé, amiket Orbán Viktor elutasított, a teljes Gyurcsány-Márki-Zay-szövetség az ukrán fél mellé állt. Világosan kiderült, hogy a baloldal bármennyire próbálja tagadni, gondolkodás nélkül háborúba sodorná Magyarországot és a magyar embereket. A háború mellett pedig teljes gazdasági csődöt okoznának az orosz energiaimport-tilalmával (a baloldal éppen ezt követeli, a gázcsapok elzárását). Ezzel szemben a jobboldali kormánypárt a béke és a gazdasági stabilitás fenntartása mellett áll azzal, hogy nem engedett Zelenszkij fenyegetőzésének. Ahogy az Origo többször megírta, a magyar baloldal - Gyurcsánytól, Márki-Zayon, a momentumos és jobbikos politikusokon át, egészen Gyurcsány volt honvédelmi miniszteréig - rendszeresen követelték, hogy Magyarország fegyvereket és katonákat küldjön Ukrajnába. Ma azonban Gurcsány Ferenc, a baloldal vezetőjének példátlanul erőszakos mondata, ("Pocsék ember leszel, vagy meghalsz. Melyiket választanátok?") végképp világossá tette, míg az Obán Viktor vezette jobboldal békét akar, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal háborút.

Néhány ország megint felvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, gázra, olajra. Sőt, maga az ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a megbeszélésen, is ezt kérte tőlünk. Mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk, tekintettel arra, hogy Magyarországon a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, az olajnak pedig több mint hatvan százaléka fogalmazott Orbán Viktor pénteken a Facebookra feltöltött videóüzenetében, bejelentkezve a brüsszeli uniós csúcstalálkozóról.

Mint azt a miniszterelnök jelezte, az energiaszektorra kiterjesztett szankció azt jelentené, hogy a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd megáll. Ez elfogadhatatlan, ez ellentétes a magyarok érdekével, sőt azt jelentené, hogy valójában velünk fizettetik meg a háború árát - húzta alá.

Később kiderült, hogy Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Míg Orbán Viktor és a kormány egyértelműen elutasította azt, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba, és a gazdaságát tönkretegye, addig a baloldal és a mögötte álló popagandasajtó egyértelműen Zelenszkij és a háború pártjára, valamint a magyar gazdaság tönkretétele mellé állt.  A jobboldali kormány a béke, míg a baloldal a háború mellett áll.

Háborúba sodorná Magyarországot a Gyurcsány-Márki-Zay baloldali szövetségForrás: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs

Gyurcsány halálba küldené a magyarokat

Elsőként Gyurcsány Ferenc jelentkezett, aki nemes egyszerűséggel a halálba küldené a magyarokat. Pocsék embernek nevezte a baloldal vezére azokat, akik nem hajlandóak belesodorni hazánkat a háborúba. A DK-elnök ezzel csúcsra járatta a háború kezdete óta zajló baloldali háborús uszítást, amivel magyar emberek életét veszélyeztetnék.

Természetesen nem maradhatott le Gyurcsány mögött az egyik bábja, Karácsony Gergely sem. Karácsony a hozzáállásával inkább feláldozná Magyarországot az orosz–ukrán konfliktusban. A főváros baloldali vezetője a magyarok álláspontja helyett inkább Volodimir Zelenszkijnek, Ukrajna elnökének az érdekeit képviselte.

Végül pedig megszólalt Márki-Zay is, aki azt vetette a kormányfő szemére, hogy azért szégyenült meg, mert többek között nem engedelmeskedett az ukrán államfőnek, tehát nem szállít fegyvereket és nem állítja le az orosz energiaimportot.

Márki-Zay tényleg elzárná a gázcsapot

Mindezek alapján mostanra teljesen világos lett, hogy a magyar baloldal gondolkodás nélkül elfogadná azokat a Zelenszkij által szorgalmazott lépéseket, miszerint Magyarország sodródjon bele a háborúba, engedjen katonákat a konfliktusba, s ne „hezitáljon" szankciókat bevezetni. Érdemes azért most gyorsan tisztázni, hogy a magyar kormány határozottan és egyértelműen elítéli az orosz agressziót, továbbá milliárdokat szán az immár félmillió menekült támogatására.

Mindenesetre, ha abból indulunk ki, hogy a szomszédos kormányfő katonákat és további szankciós lépéseket követel hazánktól, akkor ebből logikailag az következik, hogy a vele azonosuló, rá hivatkozó magyar baloldal eleget tenne az igénynek. Vagyis: Márki-Zayék tényleg katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába, elzárnák a gázcsapokat, „nem kereskednének" Oroszországgal.

Gazdasági csődöt okozna, ha a baloldal javaslatai zöld utat kapnánakForrás: MTI/Oláh Tibor

Érdemes eljátszani a gondolattal, mi történne, ha a baloldal végre tudná hajtani a Zelenszkij által követelteket. Egyrészt, ha belesodródnánk a háborúba, akkor nagy valószínűséggel a kárpátaljai magyarokat is közvetlen háborús fenyegetés érné, nem lehetne kizárni, hogy az orosz légierő a hadiszállítmányokat minél előbb megpróbálná megsemmisíteni, ezzel a civil lakosság élete is veszélybe kerülne.

Másrészt, ha megszűnne az orosz energiaimport, akkor annak nagyon súlyos gazdasági hatásai lennének. Emlékezetes: a Gyurcsány-lista egyik képviselőjelöltje, Kocsis-Cake Olivio az ATV-ben arról beszélt a napokban, hogy szerinte szankciókat kell kivetni az energiahordozókra is. Úgy fogalmazott: „Tudja, Oroszország egy energia-nagyhatalom, abból van pénze háborúzni, úgy tűnik, ahogy drágán adja el az energiát. Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni. (...) Hogyha ehhez az kell, hogy szankciók sújtsák az energiahordozókat, és amit Oroszország kivett, akkor ezt a lépést is meg kell lépni".

Teljes gazdasági csődöt okozna a baloldal

Fontos azt is megemlíteni, hogy az Európai Unió földgázfogyasztása 505 milliárd köbméter volt 2020-ban, amiből 175 milliárd köbmétert Oroszországból importált. A saját és nem orosz külső forrásokból, illetve a tárolókban rendelkezésre álló földgázból a jelenlegi fűtési időszak igényei, valamint részben a nyári kereslet biztosítható, de a tárolók újratöltése és a következő fűtési időszak fokozott fogyasztása nem. A világpiac szűkös kínálata és az Európai Unió infrastrukturális adottságai miatt rövid távon mindössze 2-3 milliárd köbméter többletforrást lehetne beszerezni, ami nem helyettesítené a 175 milliárdos orosz importot. A szállítások leállítása szinte azonnal drasztikus áremelkedéshez, rövid távon pedig gazdasági recesszióhoz, üzembezárásokhoz, munkahelyek megszűnéséhez, az ellátási láncok összeomlásához és a lakossági fűtési szolgáltatások korlátozásához vezetne. Pontosan hasonló dolog történne Magyarországon is, ha a baloldal javaslatai zöld utat kapnának.