Orbán Viktor: A választás tétje a béke és a biztonság

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. november 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsornak 2021. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Számunkra nem az a kérdés, hogy kicsit többet fizetünk-e a gázért vagy az olajért, hanem hogy jön-e vagy sem. Az a kérdés, hogy megáll-e a gazdaság vagy sem. Ha teljesítenénk az ukránok kérését, az azt jelentené, hogy magyar gyárakat kell bezárni, és megnőne a munkanélküliség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

A NATO magáévá tette azt a magyar álláspontot, hogy szervezeti szinten nem küld katonát Ukrajnába, de a tagjai számára külön-külön nem is tiltja ezt meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő hozzátette, hogy arra a megállapodásra jutottak, hogy az országok egyénileg azt tehetik, amit jónak látnak. A légtérzárról a miniszterelnök azt mondta, hogy

az egy szép kifejezés, de valójában légi háborút jelent, tehát aki légtérzárat akar, az valójában azt mondja, hogy vegyünk részt egy légi háborúban.

Az ukránok nem kérhetik azt, hogy tegyük tönkre magunkat!

Az EU-csúcsról szólva a kormányfő felidézte, hogy az unió szankciós listákat fogadott el, de ezeket csak akkor lehet elfogadni, ha minden tagország elfogadja. Ha egy tagország is tiltakozik a javaslat ellen, azt elvetik. Ilyen javaslat volt a gázszállítás megszüntetése Oroszország irányából. Ezzel Németország is egyetért. A miniszterelnök emlékeztetett: a magyar olajszállítások 65, a gázszállítás 85 százaléka érkezik Oroszországból.

Orbán Viktor: Azt nem kérhetik, hogy úgy segítsük őket, hogy közben tegyük tönkre magunkat Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

- fogalmazott Orbán Viktor.

Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt Ukrajnáért, hiszen például befogadunk 500 ezer menekültet, de azt nem kérhetik, hogy úgy segítsük őket, hogy közben tegyük tönkre magunkat – tette hozzá.

Orbán Viktor: Magyarbarát politikát folytatunk

Szóba került Zelenszkij ukrán elnök Magyarországnak szóló üzenete az EU-csúcson. Erről a miniszterelnök úgy tartja, hogy megérti az ukrán államfő hangnemét, hiszen egy háborús helyzetben nem lehet elvárni az árnyalt megfogalmazást.

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ha az a kérdés, hogy kinek az oldalán állunk, akkor arra a válasz egyértelmű, mi a magyarok oldalán állunk. Nekünk azt kell világossá tenni, hogy mi magyarok vagyunk, és mi magyarbarát politikát folytatunk.

- emelte ki.

A kormányfő szerint az európai térben sajátos és erőteljes hangja van, pedálul a genderkérdésben is. A választásnak is fontos kérdése, hogy megmarad-e ez az erőteljes hang, vagy engedünk a Nyugat nyomásának. A közelgő választásról elmondta, hogy a tét az, hogy visszamegyünk a Gyurcsány korszakba, vagy előre megyünk. A mi üzenetünk egyértelmű, csak mi tudjuk biztosítani a békét és a nyugalmat ebben a háborús helyzetben – hangsúlyozta.

Kiderült, miért kellett gabonaexport-tilalmat elrendelni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Észnél kell lennünk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy valóban megkongatták a vészharangot élelmiszerhiány-ügyben, és még Európában is ettől tartanak.

- tette hozzá. A gabona hiánya egész nagy térségeket és kontinenseket is képesek destabilizálni - mondta a kormányfő. A lehetséges élelmiszerhiány közvetlen kapcsolatban van az élelmiszerhiánnyal - tette hozzá. Nekünk is észnél kell lennünk, mivel a magas árak miatt kiszippanthatják a hazai élelmiszertermékeket, ezért kellett exporttilalmat elrendelni - mondta a kormányfő. A magyar rendelkezés nem elvesz valakitől, hanem kifizeti azt, ha szükséges, ez ellentétes egyébként az uniós rendeletekkel.

Az energiaárakról azt mondta, hogy az már a háború előtt nőtt, de jelentős része az uniós áremelésből származott. Orbán Viktor szerint fel kell függeszteni a mesterséges brüsszeli áremelések politikáját. Ettől epét hánynak Brüsszelben, de eltelik egy-két hónap, hogy belássák a mesterséges áremelések politikájának a kudarcát.