Súlyosabb büntetést kaphat a dzsihádista magyar fiatal

Tavaly júniusban fogták el az Iszlám ÁLlamhoz hű, 22 éves V. Kendét Kecskeméten a TEK munkatársai
Tavaly júniusban fogták el az Iszlám ÁLlamhoz hű, 22 éves V. Kendét Kecskeméten a TEK munkatársai
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tavaly novemberben emelt vádat egy 22 éves V. Kende ellen terrorcselekmény előkészülete miatt, miután hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek, amelynek támogatója is lett. Már merényletet tervezett, amikor nyáron elfogták. Februárban első fokon 3 év 8 hónapra ítélték, amit az ügyészek keveseltek, ezért fellebbeztek a döntés ellen. 
Vágólapra másolva!

Az ítélet szerint a most 22 éves férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást,

tavaly tavaszra pedig már az iszlám radikális, dzsihádista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

Aztán esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű eskü-szöveget.

A terrorszervezet támogatásának jegyében egy merénylet végrehajtását tervezte.

A lehetséges célpontokon és azon is gondolkozott, mi lenne a legmegfelelőbb támadás.

Tudatosan, iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat keresett és töltött le az internetről, emellett tavaly március és május között több emberrel kommunikált különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.

Tavaly júniusban fogták el az Iszlám Államhoz hű, 22 éves V. Kendét Kecskeméten a TEK munkatársai Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az online kommunikáció során tavaly májusban az egyik felhasználótól konkrét tanácsokat és szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat kapott.

Már el is kezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését, amelyhez egy webáruházból megrendelt egy távirányítót.

Május végén az online térben egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy,

hogy a magyar fiatal autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, társa pedig Budapesten követ el a szögecses csőbombával bombamerényletet amellett, hogy belehajt a tömegbe a részben budapesti rendezésű labdarúgó európa-bajnokságon.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség tavaly júniusban a TEK közreműködésével megszakította a műveletet. Már tavaly júniusban felmerült, hogy a CIA buktathatta le a jómódú családban nevelkedő fiatalt. Az ügynökség egyik hírszerzője ugyanis beépült egy dark webes csoportba, és annyira sikeres volt a munkája, hogy egy egész iszlamista sejtet sikerült felszámolniuk.

Ahogy írtuk, kecskeméti otthonában fogták el V. Kendét. Azért, hogy ne fogjon gyanút, az egyik kommandós szerelőnek álcázta magát, így csengetett be a házba.

Amikor ajtót nyitott, lecsaptak rá a kommandósok.

A férfivel szemben terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete miatt nyújtottak be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A Fővárosi Törvényszék február 25-én hozott elsőfokú ítéletet, mert bűnösnek találták a fiatalt terrorcselekmény előkészületében.

Ezért őt 3 év és 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélték és 4 évre a közügyektől is eltiltották azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a férfi terhére, súlyosabb tartamú szabadságvesztés kiszabásáért és börtön helyett fegyház végrehajtási fokozat alkalmazásáért, míg az elítélt irány megjelölése nélkül, védője pedig a tényállás téves megállapítása miatt felmentés céljából jelentettek be fellebbezéseket. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, és kezdeményezte a védelmi fellebbezések elutasítását. A férfit letartóztatták és ki sem engedik a másodfokú eljárás befejezéséig.