A falvak tönkretételének tervével vádolta meg a baloldali pártokat a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjújában. Gyopáros Alpár hangsúlyozta: meggyőződése szerint, ha az április 3-i országgyűlési választást követően a Gyurcsány-féle baloldal alakíthatna kormányt, akkor a Magyar falu programot az elsők között törölnék el, kormányzásuk alatt is tönkretették a vidéket, a falvakat.

A kormánybiztos hozzátette: A baloldal háborúpártisága egész Magyarországra, a legkisebb falvakra is veszélyes, épp azokat az intézkedéseket, például a rezsicsökkentést, a 13. havi nyugdíjat, a családtámogatásokat rombolná le, amelyek a falusi emberek megélhetését nagyban segítik.

Az interjúban a politikus részletesen felsorolta, hogy a kormány milyen programokkal segítette a kistelepülésket. Szólt a falusi csokról, a pályázatokról, a falusi útalapról és a falusi kisboltok, a mikrovállalkozások támogatásáról. Ezek közül leginkább a pályázati rendszer tart közérdeklődésre számot.
Döntő részben önkormányzatoknak írnak ki pályázatokat, mert azokat a helyi életminőséget meghatározó szolgáltatásokat, amelyeket a pályázatok érintenek, leginkább a települések viszik. Ők tartják fent a helyi utakat, járdákat és az intézmények többségét. Emellett az egyházközségeket és civil szervezeteket is támogatják, hiszen ők is a helyi közösségi élet fontos szereplői - közölte.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa a Magyar falu programban elvégzett fejlesztésekről szóló sajtótájékozatón a magyarnándori művelődési házban 2022. január 31-én.Forrás: MTI/Komka Péter

Az idei újdonságok közül kiemelte a gépszínpályázatot, amelyet azért kértek az önkormányzatok, mert szükségük van olyan ingatlanra, ahol a beszerzett gépeket és járműveket tárolhatják. Továbbá, már a jövő évi kiírásokat tervezik, ilyen lesz például a buszmegállók és a közvilágítás korszerűsítése.A Magyar falu program rendkívül látványos része, hogy utak, járdák épülnek, intézmények újulnak meg, elfogynak az üres ingatlanok a településeken, mert növekszik a népességszám, mindezek pedig önmagukban is igazolják a kezdeményezés létjogosultságát. A Magyar falu program visszaadta a kistelepüléseken élők hitét, az emberek úgy gondolják, érdemes falun tervezni az életet, mert a kistelepüléseknek van jövőjük, ahol megéri otthont teremteni és gyermeket vállalni.

illusztrációForrás: Shutterstock

Három év alatt a 2500 olyan településből, ahol évtizedek óta drasztikusan csökkent a lélekszám, 1200 faluban pozitív irányba változott a helyzet. Segített a kormány vidékieknek szóló üzenete, hogy "ne aggódjatok, nem vagytok egyedül, itt vagyunk, segítünk". Ezt a rendkívül örömteli folyamatot törhetné derékba a kormányváltás - vélekedett a politikus.
A számok teljes egészében a kezdeményezés létjogosultságát igazolják, hiszen az idei forrásokkal együtt a Magyar falu program összköltségvetése megközelíti az ezermilliárd forintot.Ha marad a nemzeti kormány, akkor további jelentős források érkezhetnek a vidék fejlesztésére - tett hozzá a kormánybiztos.