Gyurcsány embere hangfelvételen beszél arról, hogyan csalt Márki-Zay bizalmasa az előválasztáson

Fricsovszky-Tóth Péter és Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott felvételen beszélgetnek arról, miként manipulálta a baloldal előválasztási procedúrát a baloldali kormányfőjelölt vecsési cégeltüntetője, Fricsovszky-Tóth Péter - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Alig pár nappal az április 3-i parlamenti választások előtt beszédes hang-, kép- és videófelvételek jutottak el a Mandiner.hu szerkesztőségéhez.

Fricsovszky-Tóth Péter és Márki-Zay Péter Forrás: Facebook

Az egyiken hallható, ahogy Kármán Örs, a Demokratikus Koalíció egyik szimpatizánsa, a baloldali előválasztási procedúra koordinátora arról beszél, Pest megye 7-es számú egyéni választókörzetében annyira elfajultak a dolgok – ordibálás, tettlegesség, autós üldözés –, hogy még az Országos Előválasztási Bizottság berkein belül is úgy tartották, hogy a vecsési kerület lett az új Zugló.

Kármán ezzel épp a telefonbeszélgetés napján visszalépő, parkolási korrupciós botrányba keveredő MSZP-s Tóth Csaba és a momentumos támogatású Hadházy Ákos párharcára utalt.

De még a baloldali pártelit is tudott Márki-Zay Péter bizalmasának, Fricsovszky-Tóth Péter országgyűlési képviselőjelölt zűrös cégeltüntetési ügyeiről, homályos vagyonnyilatkozatairól, illetve hiányos iskolai végzettségéről – meséli a Gyurcsány-párti szimpatizáns –, de ők is csak nevetnek a történteken.

Piszkos módszerek az előválasztás idején

A hangfelvétel legérdekesebb része, amikor a DK-s koordinátor azt ecseteli, Fricsovszky-Tóth miként élt vissza hatalmával az előválasztáson.

Felidézi, mi történt Gyálon az egyik sátorban, miként küldte Hegymegi István ugyancsak DK-s gyáli önkormányzati képviselőre jobbikos pártkutyáját, hogy az takarodjon a választás helyszínéről.

Elmeséli, hogyan üldözték őt, valamint a szocialista ügyvédszövetségesüket, Molnár Józsefet Fricsvoszkyék. „Üldöztek minket kocsival, mert kitalálták, hogy ne én vihessem Józsival a négy urnát, ezért két urnát viszünk mi, és kettőt a másik oldal, a képviselőjelölt, a párja meg a civil. (...) Ez lett a tegnapi tárgyalás eredménye."

(Minderről egy videóanyag is készült, amelyen látható, ahogy az aHang koordinátora ad tájékoztatást az urnák felosztásáról, lezárásáról. Mire közlik vele, a voksok számlálása a pártoknak, szervezeteknek megjelölt urnákként fog történni.)

Majd kitér arra is – idézzük –, hogy

Az előválasztás dokumentumai láthatóak a Győrfi-Kalmár vecsési lakásán Forrás: Mandiner

„Az egész Országos Előválasztási Bizottság tépi a haját, miközben ezek történnek, mi pedig kurva jót szórakozunk a momentumosokkal" – jegyzi meg később Kármán.

Egyébként a beszélgetésen mások mellett az is elhangzik, hogy a baloldali parlamenti jelölt azzal gyanúsította meg választási szövetségeseit, hogy a DK, az MSZP és a Momentum is meghekkeli a rendszert. „Mi áthúzzuk a Fricsovszky-szavazatokat, és a Farag Alexandrának sokat dobunk bele."

Fricsovszky-Tóth Péter épp az előválasztás előtt adott túl köztartozásokkal terhelt vállalkozásain. Egyik, cégtemetőben landoló érdekeltsége például egy vajdasági férfi tulajdonába került, akit hiába kerestünk, nem bukkantunk a nyomára. Cégadatbázisban megjelölt címe pedig nem létezik.

Gyurcsány Ferencék minderről tudtak, ám a baloldal mégis beállt a vecsési jelölt mögé – vélhetően a miniszterelnök-jelöltjük nyomására.

Nem mellékes, hogy Fricsovszky-Tóth részt vett a Civil Kollégium Alapítvány rendezvényein. A CKA támogatói között az elmúlt években az Ökotárs Alapítvány, a Holland Királyság budapesti nagykövetsége, a Gyurcsány-párti vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat és a Soros Györgyhöz köthető szervezetek mellett amerikai és európai uniós források is feltűntek.

Ugyan a szervezet igyekszik azt a látszatot fenntartani, hogy pártfüggetlen szervezetként menedzsel közösségteremtő programokat. De az ügyek többségének aktuálpolitikai felhangja van – elég csak az Eleven Gyál februári Facebook-posztját említeni, amiben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mellett a CKA-nak is köszönetet mondanak a közvilágítás-fejlesztési szerződések kiperlésében nyújtott erőfeszítésekért. Hálózati rendszerük pedig annak fényében érthető meg leginkább, ha megnézzük miként is osztják meg egymás kampánytartalmait az Üllő Te Vagy, az Eleven Közösségek, a Víz Koalíció és a már említett aHang oldalain.