Békés megye 1-es számú egyéni körzetében (Békéscsaba és környéke) a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal Stummer János jobbikos politikust indítja az április 3-i országgyűlési választáson. Békéscsaba alpolgármestere közölte, hogy a baloldali jelölt – aki jelenleg is országgyűlési képviselő – két irodát bérel a városban, az egyiket mások adójából, a másikkal pedig nyolchavi elmaradása van.

Stummer János ingatlant bérel Békéscsaba városától, azonban a képviselőjelölt nem fizeti a bérleti díjat – írja a Mandiner Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere keddi sajtótájékoztatójára hivatkozva.

Stummer János az OrszággyűlésbenForrás: MTI/Balogh Zoltán

A várostól négy baloldali párt bérel ingatlant, de csak a Jobbik nem fizet

Hanó Miklós keddi sajtótájékoztatóján elmondta, közérdekű adatigényléssel fordult a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-hez. A Fidesz országgyűlési képviselője az önkormányzati ingatlanok bérlése kapcsán a Békéscsabán működő pártok bérleményeire volt kíváncsi.

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. válaszából kiderült: négy politikai párt bérel ingatlant a várostól, amelyek közül három szervezet rendszeresen fizeti is a bérleti díjat (ezek a DK, a FIDESZ és az LMP), tartozásuk nincs. Egy szervezetnek, a Jobbiknak azonban több mint 8 hónapos bérletidíj-elmaradása van.

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. válasza a bérlések kapcsánForrás: Mandiner

A szervezet nevében Stummer János kötött szerződést a VAK Zrt.-vel.

A VAK Zrt. megtette a szükséges lépéseket a tartozás behajtása érdekében, de erre még nem került sor.

Hanó Miklós keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta:felmerül az első kérdés: miként kívánja képviselni Békéscsabát, a Békéscsabán élő embereket az a jelölt, aki az önkormányzat cégével szemben szerződésszegést követ el? Ez közpénz, amely hiányzik a város költségvetéséből.

Az Országgyűlés Hivatala fizeti Stummerék békéscsabai irodáját

A baloldal helyi jelöltjének tartozása kapcsán érdekesség, hogy az Országgyűlés Hivatalának weboldalán található nyilvános szerződések szerintaz adófizetők ugyancsak bérelnek egy irodát Stummer Jánoséknak Békéscsabán.

A parlament.hu tájékoztatása szerint (lenti kép) Stummer János Békéscsabán, a Batsányi utca 2/4. (4. ajtó) szám alatt is bérel egy 60 négyzetméteres irodát, 2021. 09. 23-a óta, amelyet az Országgyűlés Hivatala fizet, 992. 000 forint értékben. A szerződés határozatlan idejű.

Forrás: parlament

Stummer bejelentést tett rongálásról, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. nem talált erre utaló jeleket

Hanó Miklós közérdekű adatigénylése során az is kiderült (fentebbi kép), hogy Stummer János egy alkalommal (2021. október 1-jén) bejelentést tett károkozásról. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. azonban a helyszíni szemlén nem talált erre utaló jeleket. Érdekesség, hogy a Fidesz helyi irodájában idén (2022. február 12-én) történt üvegtörés, amelyet a károkozó költségére ki is javíttattak.