128 mandátumot jósol a Medián a Fidesz-KDNP-nek, 71-et a baloldali pártok közös listának, a kormánypártok 50, a baloldal 40 százalékra mért támogatottsága mellett, derül ki a HVG-ben megjelent kutatásból – írja a Magyar Nemzet.

A Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi.

A tapasztalatok szerint a várható tényleges szavazatarányokat az utóbbi szokta a legjobban közelíteni, ezért a Medián mandátumbecslése a választani tudók szavazatmegoszlásán alapul.

Forrás: Medián

Mint írják, mindez jelentős mozgósítottság mellett következett be, hiszen a februári 75 százalék után most már a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni. Ez – bár az ilyen „ígéretek" többnyire felülbecslik a majdani valóságot – akár rekordrészvételt is jelezhet.

Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án. A tanácskozáson az NVB jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon hat pártlista neve szerepelForrás: MTI/Mohai Balázs

A Medián szerint érdemes figyelmet fordítani azokra, akik biztos szavazónak mondják magukat, viszont nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. Ez a 12 százalékot kitevő szavazóközönség szinte pontosan három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását óhajtja, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni.

Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban bekövetkező döntése sem billentené el a választás kimenetelét a baloldal javára.

A Medián felméréséből kiderül, a lakosság kétharmada, de még a baloldali szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít.