Székelységről, kortárs magyar irodalomról és a legújabb baloldali ideológiákkal kapcsolatos gondolatairól vallott Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Magyar7 című hetilapban megjelent interjújában.

Demeter Szilárd a portálnak megerősítette azt a legutóbb igen nagy port kavart kijelentését, miszerint  a magyar kortárs irodalom 80 százaléka szerinte mehetne a kukába. Hangsúlyozta, 

Amit ma magyar irodalomnak vagy világirodalomnak nevezünk, az a régebbi korokban írt művek 10-20 százaléka, a többit kirostálta az idő. 

Azzal kapcsolatban, hogy a liberális mainstream irányzatok szeretik kisajátítani a mindenkori, kortárs kultúrát Demeter Szilárd kifejtette, hogy " a szerelemről, halálról, barátságról, gyűlöletről nem tudunk érvényesebbet mondani, mint amit száz vagy ezer, vagy több ezer évvel ezelőtt gondoltak. Sem Homérosz, sem Shakespeare, sem Balassi vagy Petőfi nem avult el.

Demeter SzilárdForrás: Sláger Téma

Az nem progresszió, ha úgy viselkedsz, mintha minden reggel tiszta lappal indulnál, hanem amnézia. 

A nemzeti kultúra létét alapjaiban fenyegő LMBTQ-woke -Netflix jelenséget a múzeum igazgatója teljes őrületnek, "identitáspolitikai zakkanásnak" tartja.

 Nem vitathatom, ha te férfiként nőnek érzed magad, mert ezzel a létedet vonom kétségbe. Ezért nekünk más esélyünk nincs ezzel a bolondériával szemben, csak az, hogy a nemzeti kulturális identitásunkat erősítjük.

Demeter szerint az is jelzi az Orbán-kormány kultúra iránti elkötelezettségét, hogy a 2022-es költségvetésben a kulturális tevékenységekre és szolgáltatásokra nagyjából több mint 300 milliárd forintot terveztek be és ebből a hatalmas összegből "a balliberális oldal második-harmadik vonala titokban elmondja, hogy életükben nem jutottak ennyi támogatáshoz, mert amikor az „övéik" voltak a húsosfazék mellett, akkor érdekes módon csak kevés kiváltságosnak jutott – és valahogy mindig ugyanannak a körnek."

 Az elmúlt évtizedekkel kapcsolatban kifejtette, hogy

 Van egy örökölt problémánk: azt, hogy mi a teljesítmény, egy monopolhelyzetben lévő szűk érdekkör mondta meg évtizedek óta.Demeter szerint őt pont ezért támadják, mert nem ezeknek a köröknek az elvárásai szerint cselekedett, vagy döntött. Döntéseiben, kitartásában és magatartásában szerepet játszik székely származása, hite a közös és eredményes csapatmunkában.  

 Azt üzente nekem az egyik balliberális ikon - egyébként jóindulatból -, hogy készüljek fel: Romániában magyar voltam, Magyarországon erdélyi, és ugyanazt fogom megélni itthon, mint otthon. Én mégis örülök neki, ha erdélyiznek vagy románoznak, mert olyankor mindig el tudom mondani, hogy naná, vannak a rossz románok, mint Demeter, és a jó románok, mint TGM, Dragomán György, Tompa Andrea, Bodor Ádám, Kányádi Sándor, vagy akár Arany János

- összegezte szármázásával, identitásával kapcsolatban a gondolatait. Majd rávilágított arra is, hogy miért fontos a vasárnapi országgyűlési választások eredménye a kultúra szemszögéből:

 A jobboldal intellektuálisan pezseg. Megindultunk, előre megyünk. Amit az újmarxisták akarnak, azt már láttuk, éltük a XX. században. Ezek ugyanazok. És fel fogják falni egymást is: ha a baloldal kerül kormányra, akkor az újbalosok ki fogják nyírni a régieket, mert eddig mindig ezt csinálták.

 

A teljes interjút itt találják meg.