Ezek a legfontosabb tudnivalók a vasárnapi választáshoz

szavazólapok gyártása, szavazólap, Nemzeti Választási Iroda, országgyűlési választás és az országos népszavazás, 2022.03.09.
Vágólapra másolva!
Az alábbiakban mutatjuk, mik a legfontosabb tudnivalók a vasárnapi választáshoz, mire kell figyelnie annak, aki szavazni fog vasárnap.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb tudnivalókat Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője osztotta meg a Facebookon.

Igazolni kell a személyazonosságot

Szavazni a személyazonosság, illetve a lakcím igazolásával lehet, ehhez érvényes személyazonosító igazolványra, útlevélre vagy vezetői engedélyre, valamint lakcímkártyára van szükség.

A koronavírus-járvány miatt a kormány meghosszabbította a 2020. március 11-e után lejárt okmányok érvényességét, így a voksoláson ezekkel is részt lehet venni.

Akinek 2020. március 11-e előtt járt le az okmánya, akár a szavazás napján is igényelhet újat a kormányablakokban és az okmányirodákban.

A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. A valasztas.hu oldalán található szavazóhelyiség-kereső segítségével ön is pillanatok alatt megkeresheti, melyik szavazókörben szavazhat.

Igazolni kell majd a személyazonosságot. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fontos a lakcím

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok (például a határon túli magyarok) pártlistára voksolhatnak, továbbá számukra elérhető a levélszavazás lehetősége, amihez előzetesen regisztrálhattak. A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a külképviseleteken adhatják le szavazatukat, amit szintén előzetes regisztráció kellett megelőzzön.

Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Három szavazólap lesz

Összesen három szavazólap lesz: az egyik szavazólapon a hat országos listát állító párt egyikére, vagy ha nemzetiségi választópolgárként vetette magát névjegyzékbe, akkor nemzetiségi listára, a másikon egyéni választókerületi képviselőjükre, a harmadikon pedig a népszavazási kérdésekben
voksolhatnak.

Magyarországon 106 egyéni választókerület van, így ennyi képviselői hely múlik a helyi jelöltekre leadott voksokon. Az országos pártlistán 93 képviselői mandátum múlik. A nemzetiségi jelöltek, amennyiben kellő számú szavazatot gyűjtenek a 93 listás helyből osztanak ki nekik kedvezményes mandátumot.

Három szavazólap lesz. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Népszavazási kérdésekben is szavazni fogunk

Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.