Több megyére figyelmeztetéseket adtak ki a sok eső miatt

eső zivatar vihar időjárás Budapest
Vágólapra másolva!
A várható jelentős mennyiségű csapadék, illetve a zivatar veszélye miatt több megyére figyelmeztetéseket adott ki csütörtökre és péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya megyében a zivatar és a sok eső veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ugyancsak a jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre a nyugati országrészben

Somogy, Tolna és Zala, míg keleten Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.
Péntekre a sok eső veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, illetve a zivatarveszély miatt

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
  • és Tolna megyére.
illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Délnyugat felől egy mediterrán ciklon csapadékrendszere fokozatosan északkelet felé terjed.

Több hullámban várható eső, az ország nagyobb részén jelentős mennyiség is. Éjfélig leginkább a délnyugati területeken várható

24 óra alatt 20 milliméternyi eső, lokálisan 30-40 milliméternyinél több sem kizárt.

Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön péntekre virradóan lehet meg a 20 milliméternyinél több csapadék. Ezeken a területeken kisebb körzetekben 30-40 milliméternyinél is több eső hullhat.

Pénteken napközben a Tiszántúlon zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket jégdara, intenzív csapadék és átmeneti szélerősödés is kísérhet.

Kedden a meteorológiai szolgálat még arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt mintegy három hónapban alig esett. Az ország középső részén nagyobb területen is 70-80 milliméternyi fölötti az anomália, a hegyvidéki területeken viszont - ahol általában jóval több csapadék hullik - 90-100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről.