Baloldali polgármester árult el részleteket Bajnaiék adathalász üzletéről

Pikó András, polgármesterjelölt
Vágólapra másolva!
Pikó András kampányát is segíthette 2019-ben a DatAdat – derül ki abból az Index birtokába került felvételből, amelyen a józsefvárosi polgármester egyfajta bevetendő csodafegyverként beszélt Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám vállalkozásáról - írja az Index.
Vágólapra másolva!

Már 2019-ben is a DatAdatban látta a baloldal a csodafegyvert. Ez derül ki abból az Index birtokába került hangfelvételből, amelyen Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere kifejtette, hogy szeretné, ha Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám cége segítené a kampányát.

Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere Forrás: Facebook/Pikó András

Pikó 2019 májusában beszélt erről, amikor mint civil jelöltet elvitték bemutatni a józsefvárosi MSZP taggyűlésére. A több mint kétórás beszélgetést – amelynek a DatAdatra vonatkozó egyik részletét közöljük most – egy helyi szocialista politikus rögzítette.

A hanganyagon Pikó András a következőket mondja:

A józsefvárosi polgármester szavai több információt is megerősítenek mindabból, amit az Index hozott nyilvánosságra a DatAdattal kapcsolatban. Egyrészt kiderül, hogy Pikóé lehetett egyike annak a tizenkét polgármesteri kampánynak, amelyeket az adathalász cég támogatott. Mint ismert, Ficsor Ádám, a Bajnai-kormány volt titkosszolgálati minisztere egy, az Index birtokába került beszélgetésen azzal dicsekedett, hogy több helyhatósági kampányban is segítették a baloldalt 2019-ben.

– mondta egy hangfelvételen Ficsor Ádám.

Józsefvárosban is működhetett a „profilozás"

Pikó András szavai azt is alátámasztják, hogy a DatAdat csapatánál a közösségi médiában összeszedett adatokat felhasználva profilozzák a választókat, hogy aztán a baloldal oldalára állítsák őket. Erről a cégcsoport ausztriai leányvállalatának tájékoztatási igazgatója, Patrick Frank a következőket mondta egy szintén az Index birtokába került felvételen:

Márki-Zayra cserélte le Dobrevet Bajnai

Bajnai Gordon Forrás: MTI/Kovács Attila

Végül, a józsefvárosi baloldali polgármester szavai egybecsengenek az Index azon információjával is, hogy – Bajnai Gordon döntése alapján – a DatAdat segítségével nyerhette meg Márki-Zay Péter az előválasztást. Pikó András ugyanis 2019 májusában még arról beszélt, hogy Dobrev Klára mögött látható a DatAdat csapatának munkája. A DK jelöltje simán meg is nyerte az előválasztás első fordulóját, majd nagy meglepetésre kikapott attól a Márki-Zay Pétertől, aki tőle közel 15 százalékkal lemaradva mindössze a harmadik helyen végzett az első fordulóban és csak a korábban Bajnai Gordon által támogatott Karácsony Gergely váratlan visszalépése révén vehette föl a versenyt a Demokratikus Koalíció jelöltjével.