A vasárnapi választáson háború és béke kérdésében kell döntenünk. Az Orbán-kormány a béke pártján áll, ezzel szemben a baloldali miniszterelnök-jelölt világosan elmondta, hogy küldene magyar katonákat és fegyvereket a háborúba – mondta el Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára, a budakörnyéki Pest 2-es választókörzet kormánypárti képviselőjelöltje az Origónak adott interjúban. Menczer szerint azok a baloldali jelöltek, akik Márki-Zay Péterrel egy plakáton mosolyognak, szintén háborúpártiak. Hozzátette, hogy Márki-Zay Pétert rendkívül veszélyesnek gondolja, mert képes lenne az országot belevinni a háborúba.

A kormány álláspontja az, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Miért fontos ez a jövőben Magyarország és a magyar emberek biztonsága szempontjából?

A magyar kormány már a háború kitörése előtt azt mondta, hogy mindent meg kell tenni a béke megőrzéséért. 

A háború kitörése óta pedig azt mondjuk, hogy mindent meg kell tenni a béke helyreállításáért, nagyon támogatjuk a béketárgyalásokat, bízunk benne, hogy mielőbb eredményesek lesznek. 

A háború a szomszédunkban dúl, egy olyan országban, ahol nagyszámú magyar közösség él. Rendkívül súlyos érveink vannak tehát a béke mellett.

Menczer Tamás szerint azok a baloldali jelöltek, akik Márki-Zay Péterrel egy plakáton mosolyognak, szintén háborúpártiak. Hozzátette, hogy Márki-Zay Pétert rendkívül veszélyesnek gondolja, mert képes lenne az országot belevinni a háborúbaFotó: Csudai Sándor - Origo

Ha katonákat és fegyvereket küldenénk Ukrajnába, akkor ezek a katonai konvojok azonnal orosz támadások célpontjává válnának, ezzel kockáztatnánk az ország és a kárpátaljai magyarok biztonságát is. 

Ugyanúgy rakétákkal bombáznák Kárpátalját, ahogyan az oroszok bombáztak a lengyel-ukrán határ közvetlen közelében is. Ezzel mi vinnénk be a háborút Kárpátaljára, ahol egyébként jelenleg nincs harci cselekmény.

Az ország legnagyobb humanitárius segítségnyújtása zajlik. Mivel segít a kormány?

A magyar kormány mindenkinek segít: 

már több mint félmillió menekült érkezett Magyarországra, és mindenkit ellátunk. Hat karitatív szervezettel együttműködve, amely szervezetek összesen 3 milliárd forintot kaptak a kormánytól, végezzük a munkánkat. 

Dolgoznak a rendőrök, a katonák, a kormányhivatalok és az önkormányzatok munkatársai is természetesen. Eddig is tudtam, és a mostani helyzetben is tökéletesen látszik, hogy 

Magyarországon remek emberek élnek, mert mindenki mindent megtesz, segíteni akar. 

Azoknak is segítünk, akik ott maradtak Kárpátalján vagy Ukrajna más területein; Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, a kormányzati segítségnyújtás most már milliárdos nagyságrendű, folyamatosan szállítunk élelmiszert, tisztálkodási szereket, kisbabák ellátásához szükséges eszközöket és egészségügyi felszerelést.

Nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el: mindenkinek segítünk, de a háborúban nem akarunk részt venni. Ha a háborúban a mi országunk is tönkremegy, segíteni sem tudunk a bajban lévőknek. 

Az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: engedjük át hazánk területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntessük meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból. Hogyan értékelhetjük ezt?

Az ukrán elnök ukrán szemüvegen keresztül nézi azt, ami történik, és ez érthető is. 

Mivel az országa hadban áll, Volodimir Zelenszkij azt szeretné, hogy minél több ország vegyen részt ebben a háborúban. A magyar miniszterelnök azonban a magyar emberek és Magyarország érdekeit képviseli. Orbán Viktor Magyarországért felelős, és ennek megfelelően jár el, a magyarok biztonságát védi. Éppen ezért a miniszterelnök világossá tette, hogy az ukrán elnök két kérését elutasítja. 

Menczer Tamás úgy látja, hogy nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el: mindenkinek segítünk, de a háborúban nem akarunk részt venni. Ha a háborúban a mi országunk is tönkremegy, segíteni sem tudunk a bajban lévőknekFotó: Csudai Sándor - Origo

Nem akarunk belesodródni a háborúba, ezért nem küldünk katonákat és fegyvereket, és azt sem engedjük, hogy mások fegyvereket szállítsanak a magyar-ukrán határon keresztül. 

Az energetikai szektor szankcionálása pedig azt jelentené, hogy óriási, horrorisztikus rezsiár-emelkedés következne, amely aránytalan és elviselhetetlen terhet róna a magyar emberekre. Ráadásul a kieső gázmennyiséget nem is lehetne pótolni, így nem tudnánk fűteni, és leállna a gazdaság, megszűnnének a munkahelyek. 

Azt nem engedjük, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg. A magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, és a magyar családok 90 százaléka gázzal fűt. De az európai gázfelhasználás mintegy 50 százaléka is orosz gáz, nem véletlen, hogy a német kancellár sem beszél arról, hogy az orosz gázt belátható időn belül nélkülözni tudnák. 

Milyen mértékben veszélyeztetik a magyar emberek biztonságát és jövőjét a baloldal háborúval kapcsolatos kijelentései? 

Aki háború és béke kérdésében a háborút választja, az csak egyszer dönthet, ezt a döntést soha nem tudja megmásítani, kijavítani. A baloldal világosan kijelentette, hogy képes lenne Magyarországot belesodorni a háborúba. És biztosak lehetünk benne, hogy meg is tennék. 

Azonban a helyzet világos: a háború ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel.

Menczer Tamás leszögezte, hogy aki háború és béke kérdésében a háborút választja, az csak egyszer dönthet, ezt a döntést soha nem tudja megmásítani, kijavítaniFotó: Csudai Sándor - Origo

A háború pusztít, a béke épít. Az országot építeni, erősíteni, fejlődő pályán tartani csak békében lehet. 

Éppen ezért a kormány álláspontja kezdettől világos, mi békét akarunk. A baloldal miniszterelnök-jelöltje is egyértelműen fogalmazott: küldene katonákat és fegyvereket ebbe a háborús konfliktusba, tehát háborúpárti álláspontot képvisel. 

Azok a baloldali jelöltek, akik Márki-Zay Péterrel egy plakáton mosolyognak, szintén ezt az álláspontot képviselik. 

Mennyire vehető komolyan, és mennyire hiteles egy olyan jelölt, aki összevissza beszél, majd letagadja azt, amit korábban mondott?

Márki-Zay Pétertől megszoktuk, hogy összevissza beszél. 

Ez egyébként egy miniszterelnök-jelöltnél békeidőben is elég nagy probléma, de amikor háború van a szomszédban, akkor teljesen elfogadhatatlan. 

Szerintem ő egy rendkívül veszélyes ember. Aki összevissza beszél, és közben olyanokat mond, hogy magyar katonákat küldene a háborúba, az valóban képes lenne arra, hogy belesodorja Magyarországot a háborúba. 

 AZ INTERJÚ A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!