Visszatérőek a választás rendje elleni bűncselekmények

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, szavazás, Zugligeti Általános Iskola, 53. szavazókör
Vágólapra másolva!
A 2018-as és a 2022-es országgyűlési képviselői választásokkal kapcsolatos bűncselekmények zöme hamis aláírások, ajánlószelvények. Ám a baloldali Varju László a vád szerint ellenfelét akarta megvesztegetni - írja a Magyar Nemzet. Az idei kampányban – eddig – még nem derült ki, hogy a választási ellenfelek meg akarták volna egymást vesztegetni, ami a választás rendje elleni bűncselekménynek minősül - írja a portál.
Vágólapra másolva!

Visszatérő az országgyűlési választások időszakában a hamis okirat felhasználása. Ez a bűncselekmény nem mást takar, mint az ajánlóíveken hamis aláírásokat. Ez az egyik leggyakoribb bűncselekmény, állapíthattuk meg a 2018-as és az idei kampány történéseinek elemzése során.

Az idei ajánlóíves gyűjtés kapcsán a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 345. §-ába ütköző hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt

országos szinten 37 büntetőeljárás indult.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy csak a példa kedvéért: a szolnoki választókerületben elhunytak aláírását, adatait is megtalálták az ajánlóíveken a Normális Élet Pártja, a Polgári Válasz, a Magyar Munkáspárt, valamint az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom esetében. Az orosházi központú Békés megye 4. számú országgyűlési választókerületben a párt jelöltjének nyilvántartásba vételét el is utasította a választási bizottság, mivel

a leadott ajánlások közel fele hamis volt.

Az idei esetekben feltűnő, hogy nagyon sok közülük a Gődény György neve fémjelezte Normális Élet Pártjához kapcsolódik.

Gődény György Fotó: Koncz Márton - Origo

Gődény egy lapnak azt mondta erről:

Hozzátette: az ő lelkiismerete tiszta:

Az idei választás kapcsán a Btk. 350. §-a szerinti választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt eddig 33 büntetőeljárás indult.

Hamis aláírások Tégláson

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy Hajdú-Bihar megyében baloldali botrány tört ki Salamon Gergő, a baloldal jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje kapcsán. Az Origo értesülése szerint

a jelölt 2019-ben, az önkormányzati választásokon hamis ajánlásokat adott le. Mint kiderült, téglási és hajdúhadházi lakosok személyes adatait másolták ki, vélhetően korábbi listákról és az általa gyűjtött ajánlóíveken odahamisították a választópolgárok aláírásait.

Az idei kampányban – eddig – még nem derült ki, hogy a választási ellenfelek meg akarták volna egymást vesztegetni, ami a választás rendje elleni bűncselekménynek minősül. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Téglás városában a mostani feljelentés tárgyát képező íveket egy postaládában helyezték el névtelenül egy CD-n, amin jól látható, hogy az ajánlásokat ugyanúgy, ugyanazzal a kézírással töltötték ki több száz esetben. Számos érintett állítja ugyanakkor, hogy sohasem támogatták sem a Jobbikhoz sem Salamon Gergőt. A 2019-es önkormányzati választás megyei ajánlásait egyébként a hatályos törvények értelmében 90 nap után meg kellett volna semmisíteni, úgy tűnik valaki ez idő alatt lemásolta őket.

Az ajánlóíveket a jobbikos Salamon Gergő kampányában gyűjtötték, amelyen több száz név van feljegyezve. A kompromittáló információt vélhetőleg belső leszámolás eredményeként szivárogtatták ki Jobbikos belső körök Hajdú-Bihar megyében.

Az ügyben feljelentést tettek, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy a 2019-es cselekményeket megismételve a 2022-es választások alkalmával is hasonlóan szerezhették az ajánlásokat a baloldalon. Érdekes adat, hogy a 2018-as országgyűlési választás során még 111 nyomozás indult hamis okirat felhasználás miatt.

Varju vesztegetni akarhatott

Az idei kampányban – eddig – még nem derült ki, hogy a választási ellenfelek meg akarták volna egymást vesztegetni, ami a választás rendje elleni bűncselekménynek minősül - írja a portál. Hozzáteszik:

a 2018-as kampányban a vád szerint – az MSZP-ből Gyurcsányt követve a Demokratikus Koalícóba átülő – Varju László követhetett el csalást.

Varju László Forrás: Facebook

A vád lényege szerint Varju az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju – a választáson való nyerési esélyeinek a növelésére –

anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől a javára.

A férfi az ajánlatot elutasította. Minderről azonban hangfelvétel készült, amelynek egy példánya eljutott a PestiSrácok.hu szerkesztőségébe és ma a Varju elleni vád egyik erős bizonyítéka.

Varju egyébként a jelenleg is zajló büntetőperben tagadja ezt a vádat is. A másik vádpont szerint szintén 2018-ban a köztévébe betörve és ott a biztonsági emberekkel dulakodva személyi sérülést okozott az egyik őrnek, ezzel garázdaságot követve el. Érdekes, hogy Varju csak az utóbbi vádat minősítette a nyilvánosan, politikai indíttatásúnak minősítve azt, a vesztegetés nem igazán hozza szóba, ha büntetőügyeiről kérdezik.