Az európai jobboldal gratulált Orbán Viktornak, a brüsszeli politikusok idegesek

GULYÁS Gergely, BENKŐ Tibor, NÉMETH Szilárd, ORBÁN Viktor, SEMJÉN Zsolt, GYÜRK András, ROGÁN Antal, KÁSLER Miklós, választás, győzelem, fidesz, 2022
Budapest, 2022. április 3. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hétfő délelőtt többek között Janez Jansa szlovén kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is megszólalt a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelméről. Az európai jobboldalról megannyi politikus gratulált már Orbán Viktornak. Az EU-intézmények vezetői e sorok írásáig viszont csendben maradtak. Az EP baloldala közben dühöng: Guy Verhofstadt szerint vasárnap este a gyűlölet győzött Magyarországon. A hazai ellenzék egy másik brüsszeli szövetségese, Daniel Freund kifejtette: valójában Ursula von der Leyen tehet a Fidesz-győzelemről, mert nem vonta meg időben az uniós forrásokat Magyarországtól - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi sajtóban nagy hullámokat vetett a Fidesz–KDNP újabb kétharmados választási győzelme. Természetesen a vezető politikusok sem hagyták szó nélkül a magyarországi eseményeket. Elsőként Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga elnöke gratulált a Fidesz-elnöknek. Az európai jobboldalról a szintén választási harc előtt álló Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje a Twitteren éltette Orbán Viktort: mint írta, amikor a nép dönt, a nép győz.

Az európai tanácsbeli kollégák, miniszterelnökök közül elsőként Szlovénia kormányfője, Janez Jansa üzent Magyarországra. Gratulálok a Fidesznek és Orbán Viktornak a sorban a negyedik választási győzelmükhöz. Jó dolog, ha az ember barátai vannak a szomszédban – húzta alá.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Forrás: AFP/John Thys

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján beszélt elismerően a magyarországi választási eredményről, amikor újságírók Orbán Viktor Ukrajna-politikájáról kérdezték. Mint mondta, sorozatban ez a miniszterelnök negyedik választási győzelme, a mostani történt a legnagyobb alkotmányozó többséggel, ez pedig egy olyan eredmény, amit el kell ismerni. (Morawiecki egyben elutasította, hogy Magyarország hátráltatná az oroszellenes szankciókat, szerinte annak legnagyobb gátját a nagy országok jelentik, főként Németország)

A belga jobboldali Flamand Érdek elnöke, Tom van Grieken ugyancsak a Twitteren azt kérte a magyar miniszterelnöktől, hogy a továbbiakban is védelmezze a keresztény Európát.

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke közös szelfit posztolt a kormányfővel, amelyet csak úgy kommentált: „Gratulálok, Viktor!". A Brexit Párt egykori vezetője, Nigel Farage is közösségi oldalán gratulált a miniszterelnöknek. A spanyol jobboldali párt, a Vox közleményében gratulált, és arról írt, hogy a továbbiakban is folytatni kívánja a munkát a Fidesszel a nemzetek és szabadságjogok Európájáért, szemben a globalisták bukott projektjével.

A brüsszeli balliberálisok egymásra mutogatnak

E sorok írásakor még az Európai Bizottság és az Európai Tanács, valamint az Európai Parlament (EP) vezetéséből sem üzentek nyilvánosan az újrázó kormánypártoknak. Az EP baloldaláról viszont újra nekimentek Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek Magyarország miatt.

Az ellenzéki választási kampányban is aktív szerepet vállaló német zöldpárti Daniel Freund a Twitteren fakadt ki: az EP-képviselő szerint Von der Leyen tehet a választási győzelemről, mert nem vonta el időben az uniós forrásokat a kormánypártoktól.

Ursula von der Leyen Forrás: AFP/Geert Vanden Wijngaaert

Guy Verhofstadt, a magyar kormány egyik legnagyobb kritikusa a liberális demokrácia sötét napjának nevezte a választási eredményt. Mint azt a volt belga miniszterelnök a Twitteren írta, szabad, de igazságtalan választások zajlottak Magyarországon, ahol a gyűlölet győzött a remény felett.