Továbbra is 50 ember keresi a jósvafői barlangban eltűnt búvárt

Jósvafői-barlang eltűnt búvár
A szakemberek remélik, hogy sikerült száraz területre jutnia, különben nincs esélye a túlélésre.
Vágólapra másolva!
Feltáró merülés közben tűnt el egy barlangi búvár a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban vasárnap délután, amelyről az Origo is beszámolt. Keresése még hétfő este is tartott, a szakemberek remélik, hogy sikerült száraz területre jutnia, különben nincs esélye a túlélésre.
Vágólapra másolva!

Márton tapasztalt, megbízható és precíz búvár, társai kizártnak tartják, hogy szakmai mulasztást követett el, amikor a kutatómerülés során eltűnt - írja a Bors.

A keresésében 50 mentőbúvár vesz részt, hétfő estig még nem került elő.

Egy búvár légzőpalackjának időtartama több mindentől is függ, például, hogy milyen mélyre merül, vagy milyen a gáz összetétele.

Tíz méter mélyen egy palacknyi gáz másfél órára is elég lehet, de ha a búvár megijed és gyorsabban veszi a levegőt, az ronthat az esélyein.

A vasárnap végzett kutatás protokoll szerint zajlott:

a csoport engedéllyel ment le a barlangba, és a résztvevők is rendelkeztek a szükséges képesítéssel.

Márton nem tért vissza időben a biztosítóbúvár mellé, ezért azonnal keresni kezdték. Hétfő hajnalban azt tapasztalták, hogy

a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közötti tájékozódást segítő vezetőkötél teljesen beágyazódott az agyagba.

Egy fővárosi tűzoltó tűnt el

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedd délután azt írta a honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint

egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset.

Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában - emelték ki.

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.