Több őzt és szarvast elgázoltak Zala megyében

Vágólapra másolva!
Öt vadbaleset történt április 4-ről 5-re virradó éjjel Zala megyében, melynek során őzeket és szarvasokat ütöttek el, emberek közül senki nem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Egy 41 éves férfi autóval közlekedett április 4-én 20 óra 35 perckor a 71-es számú főúton Fenékpuszta irányába, amikor

a 109-es kilométerszelvénynél hirtelen eléugrott egy őz, melyet elütött. Az állat elpusztult.

Forrás: Police.hu

Tíz perccel éjfél előtt egy szlovák férfi haladt Kozmadombján Kálócfa felé egy vontatóval és a hozzá kapcsolt félpótkocsival, amikor az út jobb oldalán lévő mezőgazdasági terület felől

az árkon keresztül egy őzbak eléugrott. Az állat nem élte túl az ütközést.

Forrás: Police.hu

Egy 55 éves, bázakerettyei férfi április 5-én éjfél után pár perccel Lispeszentadorján Fő úton Lenti irányából autózott Bázakerettye felé.

Amikor a Fő úton a 10-12. szám előtti útszakaszhoz ért, jobbról egy szarvasbika kifutott az úttestre, és a kocsi jobb oldalának ütközött.

Ez az állat életben maradt, felkelt az úttestről, és elszaladt.

Forrás: Police.hu

Egy 47 éves, zalaegerszegi férfi 5 óra 50 perckor a 7401-es számú úton haladt. Gellénháza irányából ért a 8-as kilométerhez. Hiába fékezett,

a jobbra ívelő kanyarban elütött egy úttesten álló szarvast,

ami életben maradt, és elszaladt.

Forrás: Police.hu

Egy 32 éves, pusztaszentlászlói nő is hasonlót élt ált, amikor a 7544-es számú úton 6 órakor Söjtör felől Tófej felé autózott.

A 2 kilométerszelvénynél jobbról egy őz ugrott ki az autója elé. A sofőr fékezett, de nem tudta elkerülni a tragédiát. A vad a helyszínen elpusztult.

A balesetekben ember nem sérült meg.

Forrás: Police.hu

A Zala megyei rendőrök a következőket javasolják a vadbalesetek elkerülése érdekében:

  • A megengedett legnagyobb sebességnél érdemes lehet elővigyázatosságból lassabb tempóra váltani. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/h sebességgel közlekedik, több ideje lesz reagálnia egy hirtelen felbukkanó vadállatra.
  • Érdemes használni a távolsági fényszórót, mert ezáltal nagyobb terület válik átláthatóvá. Szembejövő forgalom esetén azonban le kell kapcsolni a reflektort.
  • Nagyobb követési távolságot tartani biztonságosabb.
  • A vadállatok kiszámíthatatok lehetnek. Bizonyos esetekben mozdulatlanok, de előfordul, hogy hirtelen felugranak, és vágtatni kezdenek. Ezért, aki vadat lát, lassítson!
  • Ha felbukkan egy őz vagy szarvas, valószínűleg többre is kell számítani, mert a vadak általában csoportokba verődve közlekednek.
  • Lakott területen belül is előfordulhatnak vadállatok. Általában sötétedés előtt jönnek elő, azonban ez sem törvényszerű, bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
  • Ha egy nagytestű vad hirtelen kiugrik az autó elé, vészfékezéssel és hangjelzéssel csökkenthető a baleset esélye, ám a kormányt nem szabad félrerántani, még az állat biztonsága érdekében sem. Sokkal súlyosabb baleset is bekövetkezhet, ha a kocsi egy fának, vagy egy másik autónak ütközik.
  • Aki elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112-es segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még él, és ijedtében súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
  • Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az lopásnak számít!