A megyék több mint felében egyáltalán nem kértek a baloldalból

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, eredményváró, ellenzék, Márki-Zay Péter, Egységben Magyarországért, Városliget
Vágólapra másolva!
Vasárnap történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP pártszövetség, és azóta kiderült, hogy a zsinórban negyedik kétharmados siker még a 2010-es adatokat is felülmúlja. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, közvélemény-kutatók úgy vélik, hogy Orbán Viktor személye a Fidesz győzelmének fő oka, a baloldal pedig széteshet. Az Origo megnézte, milyen eredményt ért el a baloldal, amelynek veresége valóban csúfos, hiszen a 19 magyarországi megyéből 7-ben egyáltalán nem kértek a baloldalból, annak programjából és Márki-Zay Péterből. Ezen felül fontos információ, hogy Magyarország 3155 települése közül csupán 38-ban nyert a baloldali összefogás országos listája.
Vágólapra másolva!

A Márki-Zay Péter által vezetett összbaloldali lista csúfos vereséget könyvelhetett el vasárnap, és úgy tűnik, azóta sem tértek magukhoz. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a baloldal, és maga Márki-Zay Péter is kétharmados győzelemre számított, miközben azt a Fidesz húzta be.

Kétségtelen, hogy a baloldal történelmi vereséget szenvedett, és több közvélemény-kutató is úgy látja, hogy akár végleg széteshetnek; ugyanakkor az bizonyos, hogy

elindultak a fragmentálódás útján, hiszen vasárnap óta csak egymást szidják, és civakodnak azon, ki a felelős az óriási bukásért.

Ahol egyáltalán nem kérnek a baloldalból

Az Origo megvizsgálta az adatokat, és azokból egyértelműen kiderül, hogy

a 19 magyarországi megyéből 7-ben egyáltalán nem kérnek a baloldalból és annak programjából.

Márki-Zay és az összbaloldali lista valóban történelmi bukást könyvelhet el, holott

a választások előtt még kétharmados győzelmet jósoltak saját maguknak, és a saját, házi közvélemény-kutatóik is a baloldal győzelmét vizionálták.

Pulai András, a baloldali Publicus Intézet igazgatója például kinevettette magát, mert 47-47 arányban azt mondta, hogy döntetlen az állás.

A vasárnapi választás településekre lebontott pártlistás szavazásainak térképe alapján az derül ki, hogy az ország 3155 települése közül csupán 38-ban nyert az ellenzéki pártszövetség.

Nos, nézzük, hol szenvedte a baloldali országos lista a legnagyobb vereséget. Az alábbi megyékben egyáltalán nem szavaztak a baloldal országos listájára:

  • Győr-Moson-Sopron megye
  • Vas megye
  • Tolna megye
  • Bács-Kiskun megye
  • Hajdú-Bihar megye
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • Nógrád megye

A fentebb említett megyékben mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje nyert.

Győr-Moson-Sopron megye 5 választókerületét az alábbi fideszes politikusok nyerték meg: Simon Róbert Balázs, Kara Ákos, Gyopáros Alpár, Barcza Attila és Nagy István.

Vas megye 3 választókerületében ezeknek a fideszes politikusoknak szavaztak bizalmat a választók: Hende Csaba, Ágh Péter és V. Németh Zsolt.

Tolna megye 3 választókörzetét is fideszes képviselő nyerte: Horváth István, Potápi Árpád János és Süli János.

Bács-Kiskun megyében szintén mindenhol a kormánypárt jelöltjei nyertek: Salacz László, Szeberényi Gyula Tamás, Font Sándor, Lezsák Sándor, Bányai Gábor és Zsigó Róbert.

Hajdú-Bihar megyében Kósa Lajosnak, Pósán Lászlónak, Tasó Lászlónak, Vitányi Istvánnak, Bodó Sándornak és Tiba Istvánnak szavaztak bizalmat a választók.

Szabolcs-Szatmár Bereg megye 6 választókörzetét is fideszes jelölt nyerte: Szabó Tünde, Vinnai Győző, Seszták Miklós, Tilki Attila, Kovács Sándor és Simon Miklós.

Nógrád megyében is elsöprő győzelmet arattak a fideszes jelöltek: Becsó Zsolt és Balla Mihály.

Forrás: Mandiner

Ezeken túlmenően mindössze egy településen nyert a baloldal Komárom-Esztergom (Dorog), Csongrád (Szeged), Békés (Mezőhegyes), Jász-Nagykun-Szolnok (Martfű) és Heves (Parádsasvár) megyékben; míg Veszprém megyében két településen (Óbudavár, Uzsa) győzött a baloldal listája.

A vereség után szétszedi egymást a baloldal

Ahogyan arról az Origo beszámolt, teljesen nevetségessé tette magát a baloldal azzal, hogy

az országos listájuk első három helyezettje (Márki-Zay Péter, Gyurcsányné és Karácsony Gergely) nem ül be az országgyűlésbe.

Így a saját pártját teljesen lenullázó Jakab Péter lépett a negyedikről az első helyre; annak a pártnak az elnöke, amely egyedüliként egyetlen körzetet sem tudott megnyerni. Második az a Fekete-Győr András, akinek már az előválasztáson sikerült megbuknia.

Választási plakátokat dobnak kukába az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Több baloldali képviselő is kiesett az országgyűlésből, így búcsúzik például Szél Bernadett, Demeter Márta, Mesterházy Attila, Bősz Anett és Szilágyi György is.

Ezenfelül azt is érdemes megjegyezni, hogy a baloldali pártok egymás torkának estek, és a kérdés már csak az, hogy az általuk annyira vágyott összefogás szétesik-e teljesen, vagy megpróbálják vállalni a felelősséget az eredményért.