Riasztó adatokra hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem: 2022 első negyedévében összesen 2604 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. 37 ember meghalt, 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A tragédiák jelentős része füstérzékelő használatával elkerülhető lett volna.

A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt. A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

  • a tűzoltók az égő épületekből 132 embert mentettek ki.
  • Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat,
  • az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1900 órára volt szükség,
  • az égő épületekhez 5182 tűzoltójármű vonult.
  • Az épületekben összesen 39 ezer 200 négyzetméternyi terület égett le.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

 A katasztrófavédelem felhívja a lakosok figyelmét, hogy fontos az ingyenes kéményseprés lehetőségével élni, emellett érdemes évente egyszer ellenőriztetni a fűtőeszközeinket is. Érdemes továbbá a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Az olyan lakásban, házban ugyanis, ahol a füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.