A magyar felsőoktatás régóta nagyon jó karrierlehetőséget biztosít a fiataloknak, és a kormány abban bízik, hogy a modellváltás után ez még inkább igaz lesz - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Bódis József rámutatott, hogy az elmúlt években markáns változások zajlottak le a felsőoktatásban.
Szerinte büszkeségre ad okot, hogy 11 magyar egyetem a felső 5 százalékban helyezkedik el a világ összes, 28 ezer felsőoktatási intézményének nemzetközi rangsorában. Ezen a 11 egyetemen tanul a hallgatók kétharmada.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2022. április 7-énForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

Az államtitkár kiemelte, hogy kiterjedt diákhitelrendszer működik a magyar felsőoktatásban.
A felsőoktatási modellváltás kapcsán szerződésekben rögzítették az elvárásokat. Egyes egyetemeknek azt írták elő, hogy csökkenjen a lemorzsolódás, amely bizonyos határon túlmenően káros.

Fontosnak nevezte, hogy végzés után a hallgatók minél nagyobb arányban azon a területen helyezkedjenek el, amelyen diplomát szereztek. Az államtitkár szerint a mai világban rendkívül lényeges a nemzetközi mobilitás. Megjegyezte, hogy jelentősen támogatják az egyetemi sportéletet.
Bódis József kiemelte: a felsőoktatási modellváltás azt is jelenti, hogy az egyetemek, amelyek korábban csupán vagyonkezelők voltak, vagyonhoz jutottak.Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke közölte, hogy a modellváltást megelőző utolsó évhez képest minden területen nőtt a jelentkezési szám. Idén az első helyes jelentkezők száma 99 192.

  • Alapképzésre a felvételizők 64 százaléka,
  • mesterképzésre 18,
  • osztatlan képzésre 12,
  • felsőoktatási szakképzésre pedig 6 százalékuk szeretne bejutni.

A kormányzati politika fontos eleme, hogy jelentős támogatást ad a "társadalmi lift" működtetésére, vagyis arra, hogy a rosszabb körülmények közül érkező fiatalok is jussanak lehetőséghez.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke a 2022-es felvételi eljárás legfontosabb adatait ismertető április 7-i sajtótájékoztatón elmondta, idén az első helyes jelentkezők száma 99 192.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

2022-ben a jelentkezők 89 százaléka állami ösztöndíjas szakot jelölt meg. Az állami ösztöndíjas hallgatókra jutó normatíva összege csaknem a kétszeresére nőtt, már több mint 1,5 millió forintot tesz ki fejenként. A magyar állam 12 félév ingyenes felsőoktatási tanulmányt biztosít, ez idő alatt két vagy három diploma szerezhető.
Az elmúlt években a jelentkezők 75 százaléka bejutott valamilyen képzésre, 80 százalékuk állami ösztöndíjjal.Idén a legtöbben, 15 610-en az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölték meg első helyen. Ezt a Debreceni Egyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem követi - közölte az OH megbízott elnöke.
Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese közölte, hogy a legnépszerűbb képzési terület évek óta a gazdálkodástudományi, a műszaki, a bölcsészettudományi, a pedagógusi, az orvos- és egészségtudományi, valamint az informatikai. Gazdálkodástudományi képzésre csaknem 22 ezren jelentkeztek idén.

A legnépszerűbb alapképzés az első helyes jelentkezések alapján a gazdálkodási és menedzsment, ezt a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a kereskedelem és marketing, majd a mérnökinformatikus követi.

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese beszédet mond a 2022-es felvételi eljárás legfontosabb adatait ismertető sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2022. április 7-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

Vanó Renáta közölte: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy már szinte mindenki ügyfélkapun keresztül hitelesíti jelentkezését.
Idén a felvételizők átlagéletkora 24 év. A legidősebb jelentkező 76 éves, ráadásul nappali tagozatos alapképzést választott - közölte az OH felsőoktatási elnökhelyettese.
Április 20-án ismét megnyitják az elektronikus felületet, akkor indul az e-ügyintézés. Sorrendet módosítani egyszer lehetséges, ennek, valamint a dokumentumok feltöltésének a határideje július 7-e. A ponthatárokat várhatóan július 21-én állapítják meg.