A baranyai megyeszékhely, Pécs 1. számú választókerületében még nem dőlt el a választási verseny a kormánypárti Kővári János és a baloldali összefogás jelöltje, Mellár Tamás között. Gyurcsány Ferenc egykori tanára meglepődött azon, hogy jelentős számú szavazót veszített 2018-hoz képest, ezért most keresi a felelősöket.

A Jobbikot egyszerűen ki kellett volna hagyni a baloldali együttműködésből – mondta a Magyar Hangnak Mellár Tamás. A közgazdász a Gyurcsány-féle összefogás második, egyben utolsó vidéki egyéni győztese lehet, jelenleg mindössze 255 szavazattal vezet a Fidesz– KDNP jelöltje, Kővári János előtt.

Mellár Tamás volt már MDF-es, volt fideszes, majd független is, majd beült a Párbeszéd frakciójába, mielőtt a baloldali együttműködés közös jelöltje lett volna a baranyai Pécs 1. számú egyéni választókerületében. Az előző választás idején független jelöltként valamivel több mint 1000 szavazatkülönbséggel nyert, ezért most foglalkoztatja, hogy mi változott. Nem számított ugyanis ilyen szoros versenyre.

Elmondta, számított a jobbikos szavazatokra, ám azok a jelek szerint a Mi Hazánk jelöltjéhez, Varga Tamáshoz vándoroltak.

A közgazdász stratégiai hibának látja a Jobbik bevételét a baloldali együttműködésbe, a Magyar Hangnak úgy fogalmazott: annak eltűntek a szavazói, ki kellett volna hagyni a pártot az együttműködésből.

Gyurcsány favoritja – és egykori tanára – arra is kitért, hogy az ellenzéki szövetség és Márki-Zay Péter egyaránt „követett el hibákat”. Márki-Zay ténykedésében különösen a kampány elején látta a hibákat, szerinte „nem jól kommunikált”. Mellár kijelentette azt is:

Amíg az ellenzék nem kerít sort a szerkezeti megújításra, és nem tudják a megélhetési politikusokat kiszorítani a soraikból,addig nem változik a helyzet.

Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni

Mellár Tamás és a baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc kapcsolata nem újkeletű. Mellár a pécsi közgazdasági karon tanította és vizsgáztatta a 80-as években a DK elnökét. A közgazdász Pesty László „Egy hiteles ember” című Gyurcsány-portérfilmjében arról vallott, hogy vizsgák előtt gyakran megesett, hogy telefonhívást kapott a pártközpontból, azzal az „információval”, hogy 

kérlek szépen, elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni.

Mellár nemrégiben már szépített, amikor kijelentette, hogy Gyurcsány valójában nem is szorult volna rá a protekcióra.