Április 3-án ismét történelmi győzelmet arattak a kormánypártok. Fontos tudni azonban, hogy önmagában a megszámlált szavazatok még nem teszik jogerőssé a választás eredményét – írja közösségi oldalán az Alapjogokért Központ, amely ismertette, mi történik a voksokkal és hogyan is zajlik a választás utáni menetrend.

Az Alapjogokért Központ ismertette, hogy legkésőbb a választást követő hatodik napon – azaz április 9-én – állapítják meg az egyéni választókerületek választási bizottságai az egyéni választás eredményét, a területi választási bizottságok pedig az országos listás szavazás területi részeredményeit.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, azaz a határon túli magyar választópolgárok levélszavazatait a Nemzeti Választási Iroda számlálja meg.

A Nemzeti Választási Bizottság végül az országos listás választás területi részeredményeiről, a levélszavazás eredményéről, valamint az egyéni választókerületi eredményekről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a választás országos listás eredményét. A töredékszavazatok pontos számítása miatt erre hosszabb határidő áll rendelkezésre:

legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon, azaz április 22-én állapítja meg a választási bizottság a választás országos végeredményét.

A választásokat követően a köztársasági elnök meghívására a parlamentbe bejutó pártok vezetői egy előkészítő tárgyalás keretében aláírnak egy, az alakuló üléssel kapcsolatos politikai megállapodást.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az újonnan megválasztott Országgyűlés alakuló ülését pedig a választást követő harminc napon belüli időpontra kell összehívnia az államfőnek – azaz legkésőbb május 3-án megalakul az új parlament.

A miniszterelnök személyére az alakuló ülésen tesz javaslatot Áder János államfő, a javasolt személyt pedig a képviselők több mint felének szavazatával választja meg az Országgyűlés.

Az új kormány megalakítására nincs törvényi határidő, de a kialakult gyakorlat szerint néhány héttel a parlament alakuló ülését követően feláll Magyarország friss vezetése.