Sokkoló látvány fogadta szerda kora reggel a Városligetben sétáló embereket, és később a helyszínre érkező Városliget Zrt. dolgozóit. A Városligeti-tó élővilága a keddről szerdára virradó éjszaka teljesen kipusztult - írja a Ripost a Metropolra hivatkozva.

Rothadó halszag és dögszag elegye és a vízen úszó, döglött halak látványa fogadta a Metropol munkatársait a Városligeti-tónál. Óriási pontyok, hatalmas amurok és egészen apró halacskák tetemei lebegtek a tó felszínén. A tó szélén itt-ott vérfoltokba is botlottak a lap munkatársai.

A Főkert Zrt. munkatársai elmondták, hogy már reggel 7 órakor megkezdték a munkát. Tucatszámra szedték ki a mérgezett vizű tóból a többkilós példányokat, illetve halászták ki hálóval a több ezer elpusztult apró halat is, és óriási zsákokba pakolták őket.

Az ott dolgozók azt is elmondták, hogy hiába kaptak kesztyűket a munkáltatójuktól, a csúszós halakat képtelenség volt kesztyűben kihalászni a vízből. Így puszta kézzel emelték ki a döglött halakat a vízből. 

A ligeti tóval határos Robinson Étterem egyik munkatársa lapunknak elmondta, hogy az apróbb halakat már kedd este is fel lehetett fedezni a víz felszínén, a nagyobbak sokkoló látványával azonban csak másnap reggel szembesültek.

A helyszínen tartózkodók többen is mérgezésről beszéltek, de erre egyelőre nincsen bizonyíték. Megtudtuk azt is, hogy okozhat tömeges halpusztulást az is, ha a víz oxigénszintje egynegyedével lecsökken. Tavaly júniusban a Velencei-tó élővilágában bekövetkezett halpusztuláshoz is hozzájárult az oxigén jelentős lecsökkenése. A Városliget Zrt. megkezdte a vízminőség vizsgálatát, azonban egyelőre ők sem tudtak válaszolni arra, mi okozhatta a tragikus eseményt.

Több járókelővel is beszélgettünk, olyanokkal is, akik már hosszú évtizedek óta indítják a napjukat egy frissítő ligeti sétával. Sokan a tóban élő halakat, mellette élő madarakat is heti rendszerességgel etetik, azonban ehhez hasonló esettel még sohasem találkoztak. Előfordult ugyan, hogy néha egy-két döglött halat a felszínre dobott a víz, de a mostani eset mindenkiben komoly aggodalmat keltett.

Frissítés:

Kora délután az ügyben a Főkert Zrt. is kiadott egy közleményt. Azt írták, hogy miután szerda reggel a munkatársaik észlelték a tömeges halpusztulást a Városligeti-tó teljes vízfelületén, azonnal megkezdődött a haltetemek kiemelése, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott.

– Az értesítést követően a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása – írták.

Azt is hozzátették, hogy a FŐKERT az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.