A Medián március végén készített felmérésében – amelyben bő egy héttel a választások előtt biztosnak látta a Fidesz győzelmét – arra is rákérdezett, hogy a szavazókorúak kit akarnak miniszterelnöknek, Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert. A több mint egy héttel ezelőtti felmérésnek ezen részleteitől most írt a Szauer-féle HVG, ezt szemlézte a Mandiner. A baloldali sajtó már évek óta terjeszt olyan álhíreket, miszerint a Fidesz nem rendelkezik mérhető támogatottsággal a fiatalok körében, a valóság ezzel szemben az, hogy a fiatalok többsége is inkább kormánypárti. A Medián március végi felmérése szerint a 19-29-es korosztályban Orbán Viktort alkalmasabb miniszterelnöknek találták: százból 56 pontot adtak neki, közben Márki-Zaynak csupán 35-öt.

A Medián kutatása alapján a kormánypárti szavazók szinte egy emberként álltak ki a miniszterelnök-jelöltjük mellett: 98 százalékuk Orbán Viktort akarta, 0 százalékuk Márki-Zay Pétert. 2 százalékuk volt bizonytalan, egyikükre sem voksolt.

Orbán ViktorFotó: Csudai Sándor - Origo

A baloldali szavazók már megosztottabbak voltak a saját miniszterelnök-jelöltjükkel: 88 százalékuk akarta Márki-Zayt, de 3 százalékuk viszont Orbánt. 9 százalékuk bizonytalan volt a kérdésben, egyikükre sem voksolt.

Az is érdekes, hogy a bizonytalanok, a Kutya Párt támogatóinak és a Mi Hazánk követőinek 39 százaléka akarta Orbánt, 17 százalékuk Márki-Zayt, a maradékuk egyiküket sem választotta.A Medián azt is megmérte, mit gondolnak a szavazókorúak Orbán és Márki-Zay miniszterelnöki alkalmasságáról. Egy százfokú skálán kellett véleményt mondaniuk.

A kormánypárti szavazók 93-ast adtak Orbán alkalmasságára, Márki-Zaynak pedig csak ötöt. A baloldali szavazók ugyanakkor mindössze 68-at adtak Márki-Zaynak, és 30-at Orbánnak. A bizonytalanok, a Kutya Párt- és a Mi Hazánk-követők többsége itt is Orbánt tartotta alkalmasabbnak: 56 pontot adtak Orbánnak, és mindössze 28-at Márki-Zaynak a százból.

A fiatalok is Orbán Viktor mögött sorakoztak fel

Bár Márki-Zay Péter a választások után is arról beszélt, büszke arra, hogy a fiatalokat nagy számban meg tudta szólítani, a Medián március végi felmérése szerint a 19-29-es korosztályban Orbánt alkalmasabb miniszterelnöknek találták: százból 56-ot adtak neki, közben Márki-Zaynak 35-öt.

Orbán Viktor fiatalok társaságábanForrás: Orbán Viktor/Facebook

A baloldali sajtó már évek arról terjeszt olyan álhíreket, miszerint a Fidesz nem rendelkezik mérhető támogatottsággal ebben a korosztályban, a valóság ezzel szemben az, hogy a fiatalok többsége is masszívan kormánypárti, akik nagyságrendekkel alkalmasabbnak találták Orbán Viktort a miniszterelnöki tisztségre, mint Márki-Zay Pétert.

Ahogy nő a szavazókor, úgy adnak több pontot Orbánnak, és kevesebbet Márki-Zaynak: a 30-39 évesek körében például 63 pontot kapott Orbán, és csak 28-at Márki-Zay.

Orbánt leginkább viszont a 40-49 évesek tartották alkalmasnak: 70 pontot adtak neki a százból, miközben Márki-Zaynak csak 22-t.

A kampányhajrára tehát a Medián szerint a két miniszterelnök-jelölt megítélése között elég nagy volt a különbség, Orbánt alkalmasabbnak mérték Márki-Zay Péternél.