Vágólapra másolva!
A 2022-es országgyűlési választás egyik legnagyobb vesztese Karácsony Gergely, főpolgármester. Az még csak a kisebbik baj lenne, hogy a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd társelnöke múlt héten még baloldali győzelmet jósolt, azonban 2019-es megválasztása óta botrány botrányt követ a Városházán. Ennek egyik csúcspontja a titokban tervezett eladás volt, aminek kapcsán a mai napig ködösít Karácsony. A főpolgármester ténykedése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a baloldal támogatottsága Budapesten 50 százalék alá esett. Persze Karácsony ismét cserbenhagyta a mellette  kiállókat, mivel az előválasztási furcsa visszalépése után most a mandátumát nem veszi át. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely nem hiszi, hogy teljesen otthagyja az országos politikát, de úgy érzi, hogy a Párbeszédnek dinamizálni kell magát ebben a helyzetben. (A párt támogatottsága egyébként az egy százalékot sem éri el.) A főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: a döntését már korábban meghozta, a választás eredménye ebben csak megerősítette.

Karácsony korábban baloldali győzelmet is jósolt, nem jött be Fotó: Koncz Márton - Origo

Karácsony: Ezt csúnyán benéztem

Mint mondta, nem csak az eredménnyel kellett megbirkóznia.

fogalmazott. Száz százalékig biztos volt abban, hogy 35-40 körzetet meg tud nyerni az ellenzék. Mint mondta, valószínűleg nem értett valamit az ellenzék abból, ami körbevesz minket. (Karácsony korábban egyébként 60 baloldali egyéni kerületi győzelmet is elképzelhetőnek tartott, a szerk.)

Nem gondolja, hogy érdemes lenne nagyon gyorsan megtalálni a magyarázatot és kilábalni ebből a helyzetből,

a tanácstalanságot javasolja maguknak.

Abban biztos, hogy a hat pártot össze kell fogni. Az, hogy a pártvezetők összefogtak, nem eredményezte azt, hogy a szavazók is összefogtak - vélekedett.

Nem a Jobbik politikusainak a hibája, hogy nem szavaztak a baloldalra?

Úgy látja, hogy a Jobbik egykori szavazóit veszítették el, ami nem a Jobbik politikusainak hibája, hanem közös hiba, mert volt egy nagyon jelentős szavazói réteg, aki nem ment az ellenzékkel, pedig 2018-ban a Fidesz ellen szavaztak.

Karácsony megvédte a Jobbik bukott politikusait Forrás: MTI/Soós Lajos

Arról is beszélt, hogy nem hiszi, hogy lenne még egyszer miniszterelnök-jelölt, de ez ma nagyon távolinak tűnik.

Tehát nem zárta ki ennek a lehetőségét.

Nem bánta meg, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára, de amikor visszalépett is tudta, hogy egy olyan jelöltben, aki a semmiből jön, van kockázat. Hozzátette, hogy az elkötelezettséget és a belerakott munkát el kell ismerni, akkor is, ha bizonyos ügyekben nem értettek egyet. Karácsony a mandátumát nem veszi fel, a listás jelölése szimbolikus volt, a Párbeszéd döntése értelmében Szabó Rebeka fog a parlamentben dolgozni.

Jelentős baloldali visszaesés Budapesten

Összességében Karácsony Gergely számára a mostani országgyűlési választás egy hatalmas kudarc volt. Míg 2019 őszén Karácsony még a fővárosiak szavazatának 50,86 százalékát szerezte meg, addig a baloldali lista csupán 47,30 százalékot ért el. Karácsony korábban nem zárta ki azt sem, hogy valahol 60 százalék közelében lesz a baloldali lista támogatottsága. A főpolgármester hatalmas bukásában több tényező játszott szerepet.

Az egyik az volt hogy máig nem sikerült pontosan megmagyaráznia, hogy miért lépett vissza a második helyről a harmadik javára. Októberben meglehetősen összevissza kommunikációt folytatott a főpolgármester, aki először bejelentette, hogy semmilyen körülmények között nem lép vissza. Sőt azt közölte, hogy

Karácsony korábban azt mondta, csak akkor lép vissza Márki-Zay javára, ha elüti a villamos Fotó: Polyák Attila - Origo

Később mégis kénytelen volt félreállni, mivel a bukott baloldali kormányfőjelölt, Márki-Zay Péter rávette, hogy őt támogassa a második körben. Akkor nagyon sokan a felháborodásuknak adtak hangot Karácsony közösségi oldalán, jól láthatóan a főpolgármester támogatottsága megroggyant.

A Városháza eladási botrány

Ennél is nagyobb botrányt okozott, hogy Karácsonyék titokban akarták eladni a Városházát. A főpolgármester az ügy kirobbanásakor mindent tagadott, majd egy hét alatt eljutott a részleges beismerésig, utána az újabbnál újabb részletek napvilágra kerülését követően hosszú ideig hallgatott, nem kommunikálta az eseményeket. A fordulatot a Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökről nyilvánosságra került felvétel hozta el, amiben a baloldali városvezetés körüli maffiahálózatról rántotta le a leplet.

Karácsonyék titokban akarták eladni a Városházát Forrás: Polyák Attila

Később nevét és arcát vállalva szólalt meg a Városháza-gate koronatanúja, Csák Imre, aki arról beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat jutalékos embere, Berki Zsolt az ő kapcsolatrendszerét felhasználva próbált vevőt találni a budapesti Városháza épületegyüttesére. A Csák által hozott amerikai és arab befektetőkkel való tárgyaláson Berki előre kétmilliárd forintnyi „jutalékot", vagyis korrupciós pénzt kért az ügylet tető alá hozásáért, ami miatt a potenciális vevők inkább elálltak az üzlettől. A koronatanú szerint Berki azt mondta, hogy ő közvetlenül Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének dolgozik, amit vissza is igazoltak.

A legnagyobb vesztes

A Városháza eladási botrányát egyébként a mai napig nem sikerült megmagyaráznia Karácsonynak. A budapesti baloldali visszaesés minden bizonnyal ennek is köszönhető. Bár korábban úgy tűnt, hogy több súlyos vereség után Karácsony háttérbe szorul, de ahogyan az ATV-nek fogalmazott csütörtökön: alapvetően nem zárta ki, hogy egyszer még kormányfő-jelölt lesz.