Együtt Szabadon címmel Nemzetközi Roma Nap Mohácson

Vágólapra másolva!
A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták. Az Alapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását, sorstörténetük bemutatását és kiállításokkal, emlékbélyeggel, kiadványokkal fejezi ki tiszteletét történelmi teljesítményük előtt.
Vágólapra másolva!

A magyar cigányság sokszor bizonyította már hazánk szabadsága és függetlensége iránti elkötelezettségét. Így volt ez 1956-ban, és a rendszerváltoztatás éveiben is. A cigányságnak a magyarsággal már hosszú évszázadok óta közös a sorsa. Ezalatt az időszak alatt a magyar cigányságnak számos alkalommal, a többségi társadalomnál nehezebb körülmények között is helyt kellett állnia.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossággal közösen vándorkiállítást indított „Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök" címmel, amely az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit mutatja be országszerte, összesen 25 helyszínen.

A vándorkiállítás célja, hogy bemutassa a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez. A Nemzetközi Roma Napon és több mint harminc évvel a rendszerváltoztatás után ezzel a vándorkiállítással is tisztelgünk a magyar cigányság hősei előtt.


Az „Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök" című tárlat több mint harminc legkülönbözőbb társadalmi hátterű és foglalkozású roma honfitársunkat mutatja be, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez, vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket. Történetüket összeköti a közösségükért érzett felelősség, a tenni akarás és a kitartás.

Forrás: Facebook/Terror Háza Múseum

Csupán néhány név azok közül, akiknek élettörténetét a kiállítás segítségével megismerhetjük: Cziffra György zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerző, Szentandrássy István és Péli Tamás festőművészek, Rézműves Mihályné Lina óvodaalapító, Szirtes Zoltán orvos, Bogdán János, a világ első roma gimnáziumának egyik alapítója, Lakatos Menyhért író, költő, Nagy Gusztáv költő, műfordító, Kovács József Hontalan költő, újságíró, Debre Istvánné Magdolna pedagógus, Bari Károly költő, Choli Daróczi József költő, műfordító és az 1990-es marosvásárhelyi Fekete március hőse, Puczi Béla.
Az ingyenesen látogatható vándorkiállítás 2022. február 4-én, Pécsett mutatkozott be először és eddig 13 városba látogatott el. A tárlat a Nemzetközi Roma Napon, április 8-án 18 órakor Mohácson kiállításmegnyitóval és koncerttel várja az érdeklődőket. A látogatók minden vándorkiállításon egy üresen hagyott táblát találnak, amelyre felírhatják azok nevét, akiket példaképnek tekintenek, akire büszkék, de akik munkájukat csendben, eddig ismeretlenül végezték és végzik.

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából Molnár Ferenc Caramel, Oláh Gergő és Kökény Tamás mondja el gondolatait arról, mit jelent számukra roma identitásuk, a vándorkiállítás és az emléknap. Az előadókkal készült kisfilmek a Terror Háza Múzeum és a 30 éve szabadon emlékév honlapján és közösségi média felületein láthatók.


https://www.facebook.com/terrorhazamuzeum/videos/364396822365948

https://www.facebook.com/terrorhazamuzeum/

https://www.facebook.com/30eveszabadon/