Szombaton nyílik a Bosch-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Bosch művészete minden próbát kiállt, elismerése minden korszakot túlélt, csekély számú fennmaradt alkotása előtt évente milliók tolonganak a világ legrangosabb múzeumaiban - mondta el Áder János köztársasági elnök a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel szombattól látható kiállításának pénteki ünnepélyes megnyitóján.

Áder János a németalföldi mester művészetéről szólva elmondta, hogy a 21. századi nézőre több mint 500 év távlatából is elemi erővel hat ez a képi tobzódás. Időtlensége azt jelenti, hogy a kortársainak adott képi rejtvényeken ma is törhetjük a fejünket - fogalmazott.

Bosch zseni

- tette hozzá az államfő.

Ahogy Leonardo da Vinci, Botticelli, Rembrandt, Caravaggio, Monet, Cezanne, Van Gogh. Fantasztikus élmény, hogy mindannyiuk műveivel találkozhattunk az elmúlt évek során itt, a Szépművészeti Múzeum nagyszabású, lenyűgöző tárlatain. 

Mint hangsúlyozta, az utóbbi fél évszázad talán legnagyobb szabású Hieronymus Bosch-kiállítása nyílik meg most Budapesten.Többek között Párizsból, Bostonból, Madridból, Berlinből, Frankfurtból és Rotterdamból érkeztek eredeti remekművek, ezeket egészítik ki a csatlakozó kortársak, a mester műhelyéből kikerült alkotások, a megértést segítő illusztrációk, grafikák és nívós másolatok.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója beszél a Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítás sajtóbejárásán a festő A Bolondok hajója című képe előtt a Szépművészeti Múzeumban 2022. április 7-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A fennmaradt életműnek csaknem a fele, tíz saját kezű Bosch-kép került fel a falakra:

  • Keresztelő Szent János a pusztában,
  • Szent János evangélista Patmosz szigetén,
  • a gyermek Jézus anyja ölében vagy Szent Kristóf vállán,
  • a felnőtt Názáreti Pilátus előtt,
  • de feltűnik a Bolondok hajója is

- méltatta a tárlatot Áder János.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy korszakalkotó tárlat nyílhat meg, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből, hanem az egész nemzetközi múzeumi világot tekintve is az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Bosch-tárlata.
A kiállítás megvalósítását csaknem félszáz nagy tekintélyű köz- és magángyűjtmény segítette kiemelkedő értékű kölcsönzésekkel.Nagyszabású Bosch-kiállítást bemutatni szinte lehetetlen küldetésnek tűnt, a megvalósulásban azonban nagy szerepet játszott a Tóth Bernadett kurátor által kidolgozott kiállítási koncepció, amely meg tudott győzni számos nagy kölcsönző intézményt - tekintett vissza a főigazgató.

Résztvevők a Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítás sajtóbejárásán a Szépművészeti Múzeumban 2022. április 7-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Larry Silver művészettörténész, a Pennsylvania Egyetem professzor emeritusa arról szólt, hogy a Szépművészeti Múzeum kiváló németalföldi gyűjteménnyel rendelkezik, többek között Bosch Földi gyönyörök kertje című festményének legkorábbi másolatával, emellett nagy hagyománya van itt a németalföldi képzőművészet kutatásának is.
Az amerikai szakember kiemelte: a most nyíló kiállítás új mérföldkövet jelent a Bosch-kutatásban.Ez a tárlat nagyban hozzájárul Hieronymus Bosch rejtélyes világának feltárásához. Ennek érdekében bemutat néhány festett kéziratot, grafikát, szobrot, amelyek Bosch invencióinak alapját képezhették, de Bosch munkáinak közvetlen másolatait és a következő generációk feldolgozásait is - méltatta a koncepciót Larry Silver, hozzátéve: diadalmas kiállítás ez mind Budapest, mind Bosch számára.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója bemutatja Hieronymus Bosch Bolondok hajója című festményét. A párizsi Musée du Louvre-tól kölcsönzött művet a festő Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel április 9-én nyíló kiállításán lesz láthatóForrás: MTI/Balogh Zoltán

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a kiállítás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg. Szerinte Bosch a végtelen emberi kíváncsiság művésze: látásmódja egyedi és utánozhatatlan, részletgazdag univerzuma semmivel össze nem téveszthető; lehetne korunk művésze is.
Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a pénzintézet nem csupán az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-kiállításának főtámogatója, hanem a múzeum stratégiai partnere.A mintegy kilencven műtárgyat - köztük Hieronymus Bosch tíz saját kezű festményét és több rajzát - felvonultató tárlat szombattól július 17-ig látható a Szépművészeti Múzeumban.