Az erdélyi magyarok a folytatásra szavaztak

BENKŐ Tibor; KOCSIS Máté; NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; GYÜRK András; SEMJÉN Zsolt; NAGY István; ROGÁN Antal; GÁL Kinga; GULYÁS Gergely; SZIJJÁRTÓ Péter; KUBATOV Gábor; DEUTSCH Tamás; VARGA Judit; KÁSLER Miklós, választás, győzelem, fidesz, 2022
Budapest, 2022. április 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Varga Judit igazságügyi miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató és Nagy István agrárminiszter (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az ellenzék visszhangkamrában hallgatta saját magát, az erdélyi magyaroknak viszont biztonságot jelent, hogy van egy olyan kormány, amelynek fontosak a Magyarország határain kívüli nemzeti közösségek – mondta el az RMDSZ elnöke a Mandinernek adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Kelemen Hunor arra a kérdésre, hogy meglepte-e a választás eredménye, azt válaszolta, hogy

Kelemen szerint

Orbán Viktor pillanatok alatt felismerte, mi a helyzet, még ebben a váratlan, háborús szituációban is, és lépett.

- tette hozzá. Kelemen Hunor leszögezte:

Budapest, 2022. április 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Varga Judit igazságügyi miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató és Nagy István agrárminiszter (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Fischer Zoltán

Az RMDSZ elnöke szerin gyakorlatilag az látszott, legalábbis kívülről, messziről, hogy a baloldal együtt tud „nem"-et mondani: hogy „nem Orbán", „nem Orbán". De igeneket nem tudtak.

- hangsúlyozta, majd arról is szólt, hogy

Erdélyben is meglehetősen hangos csoportok törtek lándzsát Márki-Zay mellett, ehhez képest körülbelül a voksok 93 százaléka a Fideszre érkezett.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, romániai miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kelemen szerint aki hangos, főleg az online médiában, hangosabb, mint amekkora a társadalmi súlya, ezzel úgy különösebben nem tudnak mit kezdeni. Leszögezte:

a folytonosság és a kiszámíthatóság mellett döntöttek az erdélyi magyarok a nemzetpolitika tekintetében. Azt mondták a voksaikkal, hogy nem kell váltani, nem kell más irányt keresni.

van egy olyan kormány, amelynek fontosak a Magyarország határain kívüli nemzeti közösségek,odafigyelnek a hangjukra, és nem próbálják Budapestről megmondani, hogy mi a jó ezeknek a közösségeknek, amely a szülőföldjén akar maradni, megőrizve identitását.