Viharos széllel érkezett meg Magyarország fölé szombaton a Diego nevű viharciklon. Délután a János-hegyen 95 km/h-s széllökéseket is mértek, erre a napra vonatkozóan meg is dőlt a napi szélrekord.

A pénteki hidegfrontot követően, szombaton a Diego nevű viharciklon is átrobogott hazánk felett. A ciklon hidegfrontja mögött ismét északnyugatira fordult, sokfelé megerősödött, több helyen pedig viharossá fokozódott a szél - írja vasárnapi közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A szombat délutáni órákban Budapest János-hegyen 26,4 m/s-ot, vagyis 95 km/h-t is regisztrált a műszer, vagyis erre a napra vonatkozóan is megdőlt a fővárosi napi szélrekord. Arra is kitértek, hogy az új szélsőérték 40 év után múlta most felül a korábban, 1982-ben ugyanezen a napon, Budapest Örsöd állomáson mért 26 m/s-os (93,6 km/h-s) napi legerősebb budapesti széllökést.

Viharos szelet hozott a Diego nevű ciklonForrás: OMSZ

Az OMSZ azt is hozzátette, hogy a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

– Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme – írják.