Vasárnap kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában, Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke délelőtt 10 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatott be szentmisét – tudatta az MKPK az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében. Azt írták: a virágvasárnap elnevezés a latin „Dominica palmarum", vagyis a pálmaágak vasárnapja kifejezésből származik, amely a szentmise előtti körmenetre utal.

A katolikus egyházban a hagyományos virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik.

Hamuval keresztet rajzol egy hívő homlokára egy katolikus pap Manilában, 2022. március 2-án, hamvazószerdán. A hamvazószerda kezdete a negyvennapos böjtnek, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rá következő vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik megForrás: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

A templom előtt összegyűlő hívek pálmaágakkal vagy barkaágakkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, arra emlékezve, ahogy egykor a Jeruzsálembe érkező Jézust ünnepelte a tömeg.

A virágvasárnapi szertartáson már elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió.

A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja – olvasható az MKPK közleményében.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője is megemlékezett a virágvasárnapról: