Szijjártó Péter: Magyarország a továbbiakban sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. március 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én. A német cég újabb, 28 milliárd forintos beruházásával százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán. Az állam által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a kft. előre tölthető, steril injekciós fecskendők előállításával bővíti magyarországi portfólióját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány hozzájárult, hogy az Európai Unió újabb 500 millió euróval támogassa az ukrán hadsereg megerősítését, azonban Magyarország továbbra sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Csehországban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) úgynevezett C5 formátumának külügyminiszteri tanácskozásán vett részt.

Szijjártó Péter az ülést lezáró sajtótájékoztatón ismét elmondta, hogy

Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett.

Mintegy 600 ezer menekült érkezett eddig hazánkba a szomszédos országból, akiknek a hatóságok ellátást, szállást, illetve szükség esetén munkát és oktatást biztosítanak, miközben a kormány a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre.

- fogalmazott.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a kormány mind az öt eddigi szankciós csomagot támogatta, azonban Magyarország energiabiztonsága "vörös vonalat" jelent,

így nem fogják megszavazni az orosz kőolaj- és földgáz importjára vonatkozó esetleges korlátozásokat.

„Az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai kérdés. Sokat dolgoztunk a múltban is a diverzifikáción, és így fogunk tenni a jövőben is, de addig is garantálni kell a biztonságos ellátást” - mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kormányzó pártok az április 3-i választáson rekordtámogatást kaptak, a magyar emberek ezzel világosan kinyilvánították az akaratukat, hogy békében és biztonságban akarnak élni, és azt akarják, hogy Magyarország maradjon ki a szomszédban zajló háborúból.

- mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ennek megfelelően továbbra sem fognak fegyvereket szállítani Ukrajnának, és nem engedik át az ország területén a halált okozó fegyvereket.

- mondta.

A találkozón Szijjártó Péter mellett Alexander Schallenberg osztrák, Jan Lipavsky cseh, Ivan Korcok szlovák és Anze Logar szlovén külügyminiszter vett részt.