Az április 3-i országgyűlési választásokon a fideszes Lévai István óriási meglepetésre több szavazatot kapott Budapest egyik legismertebb lakótelepén, a Havanna-lakótelepen, mint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Pedig ez a körzet eddig a baloldal egyik legerősebb területe volt. Most viszont a Fidesz itt is óriásit erősödött, bebizonyosodott, hogy valójában a kormánypártok képviselik a munkásokat, a baloldal által magára hagyott, szociológiai kifejezést használva, keményen dolgozó kisembereket is, akik szavazataikkal értékelték is életkörülményeik javítását. Nem csak ebben a választókerületben, hanem a főváros egészében nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága.

A Budapest 15. számú egyéni választókerületben 100%-os feldolgozottság mellett Kunhalmi Ágnes a baloldal jelöltje 25946 szavazattal 44,60%-ot szerzett és ezzel megnyerte a választókerületet, meglepetésre nagyon kis különbséggel.

Lévai István Zoltán és Kocsis Máté a kampányban

A fideszes Lévai István mindössze egy százalékponttal lemaradva 25166 szavazatot szerzett 43,26%-al. Viszont a választókerületben fekvő 
Havanna-lakótelepen Lévai István kapott több szavazatot. 

A pontos szavazati arányt nem lehet megállapítani, ugyanis az egyik Havanna-telepi szavazókört jelölték ki arra, hogy az átjelentkezéssel és a külképviseleteken szavazók szavazatait a többi közé keverjék - ők azonban nem (vagy nem feltétlen) a lakótelepen laknak. A többi szavazókörben azonban annyival több szavazatot kapott Lévai István, hogy a csak itt lakók szavazataival itt semmiképp nem tudott volna fordítani Kunhalmi, sőt, valószínű, hogy ha csak a helyiek szavazatait számolnánk, itt is Lévai volt előnyben.

Abban a 10 szavazókörben, ahol csak a Havanna telepiek szavaztak, Lévai István 2791, Kunhalmi Ágnes 2727 szavazatot kapott.

A fideszes győzelem azért is óriási jelentőségű, mert ezzel végképp megdőlt az az állítás, hogy a baloldal képviselné a munkásokat. Havannatelep egy történelmileg jelentős munkásnegyed (is), mivel a telep mellett álltak Lipták Pál gyárai, majd számos egyéb más gyár is.

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP két társelnökeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A történelmi örökség miatt a Havannatelepet egy tipikusan munkás lakótelepnek szokták titulálni. A lakótelep elvesztése tökéletesen beleillik a magyar baloldal állapotába, ugyanis számtalanszor bebizonyították már, hogy csak a hatalom, a pénz és a poziciók érdeklik őket és teljesen el vannak szakadva az általuk állítólag képviselni kívánt egyszerű hétköznapi emberektől.

Karácsony Gergely a volt indexesek blogjának, a Telexnek nyilatkozott, az alábbi történetet mesélte el a Havanna-teleppel kapcsolatosan, idézzük:

Amikor 2019-ben az önkormányzati kampányban jártuk a várost, a Havanna lakótelepen egy politikustársam azt mondta, hogy ő Havannában már volt, de a Havanna-lakótelepen még soha..."

Nyilván az interjúban Karácsony nem említette a politkustársa nevét azonban az interjúrészlet tökéletesen tükrözi azt, hogy a baloldal hogyan is áll az általa képviselni kívánt emberekkel valójában (mi egy Havanna-telepi sajtótájékoztatót találtunk a 2019-es kampányból, azon Karácsony Gergelyen, Kunhalmi Ágnesen és a kerület polgármesterén, Szaniszló Sándoron kívül a párbeszédes Tordai Bence volt ott).

Másfelől a választókerületi arányokat nézve elmondható, hogy a Fidesz a korábbi választásokat nézve jelentősen erősödött a választókerületben és a fővárosban egyaránt. Lévai István 3,56 százalékponttal jobban szerepelt, mint elődje Kucsák László 2018-ban. Ez jelentős növekedésnek mondható.

A Fidesz jelöltjei négy körzet (Angyalföld, Újpest, Zugló, illetve a VI-VII. kerület) kivételével mindenhol elérték a 40 százalékot, miközben 2018-ban ez a főváros tíz választókerületében nem sikerült neki. Másfelől a kormánypárti indulók több százalékponttal javítottak 2018-hoz képest a legtöbb választókerületben.

Tölgyessy Péter rendszerváltó politikus, politológus legutóbb Gulyás Márton baloldali aktivista műsorában arról beszélt, hogy mára már a Fidesz képviseli a munkásosztályt, nem pedig a folyamatosan  rájuk hivatkozó baloldal.

Tölgyessy azt is mondta, azért is vált nevetségessé az a baloldali állítás, hogy Magyarországon nincs demokrácia, mert a dolgozó emberek azt érezték, hogy fogyasztóként és munkaerő piaci szereplőként is nagyobb lett a mozgásterük a Fidesz kormányzása alatt. A Havanna-lakótelep választási eredményei ezt az állítást támasztják alá, ugyanis a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen javul az átlag magyar polgár életminősége.