Szalmonellás házi hústól lettek rosszul huszonnyolcan Szegeden

rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy férfival szemben, aki az otthonában a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon, vevői közül huszonnyolcan megbetegedtek. Erről tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön a médiát.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi az egyik faluban lévő házában dolgozott fel sertéshúst, termékeit a környékbeli kistermelői piacokon árulta. 2019 májusában csaknem két héten keresztül adott el az egyik szegedi piacon

disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő.

Egyrészt ellenőrizetlen forrásból beszerzett húst dolgozott fel, másrészt nem rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel, ráadásul a kézfertőtlenítés lehetősége sem volt adott a telephelyen és a húskészítményeket hűtés nélkül szállította, adta el.

A termékekben szalmonella tenyészett ki,

vevői közül 28-an megbetegedtek, négyen kórházba is kerültek.

A piacon tartott ellenőrzése során a férfi pultján lévő termékekből vett mintákban ugyanazt a kórokozót mutatták ki, mint a betegeknél.

Az árust ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolják,

mert megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló jogszabályokat.