Az ellenzék nemhogy egységesnek, de kormányzóképesnek sem tűnt – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában az MSZP volt elnöke, volt országgyűlési képviselője és a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnöke. Mesterházy Attila szerint az összefogás nem hozta meg a kívánt eredményt. Azt is mondta, hogy a pártelnököknek le kellene mondaniuk. Elárulta azt is, hogy kik lehetnének Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes utódai: Gurmai Zita és Ujhelyi István is indulnának szerinte a társelnöki posztért. Mesterházy szerint viszont először bocsánatot kellene kérni a szavazóktól.

Mesterházy Attila az ATV esti műsorában azt mondta, hogy

történelmi vereséget szenvedett a baloldal április 3-án.

Mesterházy szerint az ellenzék eddig három különböző technikával akarta elváltani a Fideszt. A volt pártelnök lesújtónak tartja, hogy

az idei választáson 1,1 millióval kevesebben szavaztak a baloldalra, mint a Fideszre.

106 körzetből 102-ben jobban szerepelt a Fidesz, 24 körzetben 60 százalék feletti eredménnyel. 2018-ban csak 5 ilyen körzet volt, és 3155 településen 42-ben nyert az ellenzék listája – mondta a volt MSZP-s képviselő. Vagyis sokkal rosszabb teljesítményt nyújtott a baloldal. 

Mesterházy szerint Karácsony Gergelynek óvatosabbnak és önkritikusabbnak fogalmaznia a budapesti szavazatok tekintetében, mert tíz százalékot erősödött a Fidesz a korábbiakhoz képest.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester ne örüljön annyira

Mesterházy szerint

érdemes Karácsony Gergelynek óvatosabbnak és önkritikusabbnak fogalmaznia a budapesti szavazatok tekintetében, mert tíz százalékot erősödött a Fidesz a korábbiakhoz képest, és gyakorlatilag mindenhol tudta növelni a támogatottságát.

Mesterházy arra a kérdésre, hogy kell-e felelősöket keresni, azt válaszolta, hogy

megdöbbent az elért eredményen, és elképesztőnek tartja, amit a baloldal művel.

Mesterházy Attila leszögezte:

elfogadhatatlan volt az, hogy Márki-Zay Péter mögött nem állt ott minden ellenzéki párt vezetője. (...) És szerintem ez egy óriási hiba volt, mindegy, hogy mit kért Márki-Zay Péter egyébként, ilyenkor van egy személyes felelőssége is egy politikai vezetőnek, hogy megértem a lelki állapotát a jelöltnek, de ettől függetlenül nekünk van egy politikai felelősségünk is.

Gyurcsány Ferenc diktál továbbra is, de lemondani nem akar.Forrás: Facebook

Gyurcsány a főnök a baloldalon továbbra is

A műsorvezető azon felvetését, miszerint Gyurcsány Ferenc DK elnök és Jakab Péter Jobbik-elnök is Márki-Zayt hibáztatják a vereségért, Mesterházy úgy kommentálta:

ezek hibás mondatok, hogy őszinte legyek. Azt gondolom, hiba volt nem fölállni mögé (Márki-Zay Péter mögé – a szerk.), vagy utána hozzászólni a választási vereséghez, és azon meg ugyanúgy meg vagyok döbbenve, (...) hogy senki nem vállalja a felelősséget, hogy nincsen egy önkritikus mondat, ami nem úgy hangzik, hogy "mi hibáztunk", vagy "ön elrontotta", hanem, hogy "én elrontottam" valamit. Én úgy látom, hogy ez egy nagy baj, és az, hogy senki nem mond le, az azért furcsa számomra, mert ugye egy ilyen választási vereség után a hitelesség visszaszerzésének az első lépése a választói szemben az, hogy valaki vállalja a felelősséget, azért a vereségért, ami történt, és lemond.

Mesterházy Attila azt is leszögezte, hogy

ez egy régi játék, és mindig egy emberrel akarják elvitetni a balhét.

Hozzátette: 2014-ben vele vitették el, 2018-ban Vona Gáborral. Most úgy látja, hogy Márki-Zay Péterrel teszik ezt. Szerinte ez nem tisztességes, mert Márki-Zay biztosan sok mindenben hibázott, hiszen ő volt a fő jelölt, és valószínűleg az ő felelőssége a legnagyobb, de szerinte

az, aki csak egy személyt akar felelőssé tenni, az el akarja tolni magáról a felelősséget.

Márki-Zay Péter mögé egyik pártelnök sem állt fel a választási vereség éjszakáján.Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Mesterházy hangsúlyozta, hogy ez nem jó irány, mert az ellenzéknek vissza kell nyernie a hitelességét. A volt pártelnök leszögezte, hogy az európai politikai kultúrához hozzátartozik a felelősségvállalás, ezért

a pártelnököknek minimum fel kellett volna ajánlaniuk a lemondásukat, és az, hogy az ő közösségük kit választ meg újra – akár ugyanazt a személyt –, az már a választók jogosítványa.

A baloldal nem kormányképes

Mesterházy Gyurcsány Ferenc azon kijelentésére, hogy „legyen mindenki Gyurcsány" azt válaszolta, hogy azzal egyetért, hogy nem szabad feladni, de azt mondta:

nem hiszem, hogy szeretnék Gyurcsány Ferenc lenni, abból elég egy is.

Mesterházy azt is hangsúlyozta, hogy

nem egy oka van, és nem egy személy a felelős a hatalmas bukásért, mint, ahogyan korábban sem.

Szerinte az összefogás nem csodafegyver, sokan hittek benne az ellenzéki szavazók közül, ő maga is, de nem hozta meg az eredményt. Szerinte a politikai tartalom és maga a személy is fontos.

Az ellenzék nemhogy egységesnek, de kormányzóképesnek sem tűnt.

Mesterházy azt tanácsolta a baloldalnak, hogy a pártelnökök fontolják meg a lemondásukat. Kijelentette, hogy

információi szerint Gurmai Zita és Ujhelyi István azt tervezik, hogy elindulnának társelnöknek, szerinte viszont az az első lépés, hogy bocsánatot kérnek a baloldali szavazóktól.